Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Moderní programovací jazyky (KIN / PMOJA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIN / PMOJA - Moderní programovací jazyky, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

? Rozdělení programovacích jazyků na procedurální a neprocedurální. Jazyky funkcionální a relační.? Haskell. Operátory, funkce, seznamy a práce s nimi.? Haskell. Typy a typové třídy.? Haskell. Pokročilé funkce, vzory, stráže a další syntaktické konstrukty.? Haskell. Rekurze, rekurzivní přístup k řešení problémů.? Prolog. Atomy, predikáty, klauzule, fakty. Model reality v Prologu.? Prolog. Dotazy, proměnné, operátory čárka a středník, pravidla, anonymní proměnná.? Prolog. Čísla, proměnné, struktury, program jako posloupnost klauzulí, procedury.? Prolog. Unifikace a backtracking, rekurze v Prologu.? Java. Filozofie jazyka, datové typy, operátory a řídící příkazy.? Java. Třídy a objekty.? Java. Statické proměnné, statické metody, balíčky.? Java. Výjimky a jejich ošetření. Aplikace a applety.

Získané způsobilosti

Seznámit studenty s neprocedurálními (deklarativními) jazyky obou základních typů. Jako představitel funkcionálních jazyků je zvolen Haskell, jako představitel relačních jazyků Prolog. Třetí oblastí zájmu budou procedurální interpretované jazyky s důsledně objektovým přístupem a jejich typický představitel, kterým je programovací jazyk Java.

Garant

doc. RNDr. Štěpán Hubálovský, Ph.D.