Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy mikropočítačů 1 (KIN / PZMP1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KIN / PZMP1 - Základy mikropočítačů 1, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

I. Základní pojmy, dvojková (binární) číselná soustava. Pojem bit, bajt (byte). Standardní jednoduché datové typy s pevnou řádovou čárkou. Standardní jednoduché typy s pohyblivou řádovou čárkou. Hexadecimální číselná soustava. Převody mezi číselnými soustavami. Příklady strukturovaných datových typů.II. Programátorský model procesoru. Schéma zapojení malého reálného mikropočítače. Instrukční soubor, základní instrukce mikroprocesoru.III. Instrukce pro práci se zásobníkem procesoru 8051. Instrukce pro tvorbu podprogramů. Princip a význam přerušení. Vstupy a výstupy mikropočítače. Tlačítka, maticová klávesnice, sedmi-segmentový displej. Sériový přenos dat.VI. Cvičný simulátor mikroprocesoru. Psaní jednoduchých programů, logické operace s bity, aritmetické instrukce, instrukce cyklů, instrukce pro vstup/výstup, podprogram.

Získané způsobilosti

Student je seznámen se způsobem programování jednoduchého mikropočítače Harvardského typu.

Požadavky

Po studentovi je požadována aktivní účast na cvičeních. Získané znalosti jsou prověřeny výrokovým testem (pro absolvování min.70%).

Garant

Ing. Jiří Jelínek, Ph.D.