Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika matematiky 2 (KMA / KZDM2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMA / KZDM2 - Didaktika matematiky 2, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Prvky statistiky v učivu 1. stupně ZŠ (charakteristika učiva, ukázky z učebních textů, aktualizace)2. Zlomky v učivu 1. stupně ZŠ (charakteristika učiva, počítání se zlomky, řešení SÚ, ukázky typových úloh)3. Desetinná čísla v učivu 1. stupně ZŠ (charakteristika učiva, desetinný zlomek a desetinné číslo, ukázky typových úloh)4. O vyučování geometrii (cíle, metody práce, pojetí vyučování podle současných projetků)5. Geometrické učivo ve 2. ročníku ZŠ (charakteristika, ukázky typových úloh)6. Geometrické učivo ve 3. ročníku ZŠ (charakteristika, ukázky typových úloh z vybraných učebních textů)7. Geometrické učivo ve 4. ročníku ZŠ (charakteristika, ukázky typových úloh z vybraných učebních textů)8. Geometrické učivo v 5. ročníku ZŠ charakteristika, ukázky typových úloh z vybraných učebních textů)9. Některé možnosti rozvíjení představivosti a tvořivosti žáků (skládanky, stavby, náměty podle R. Rougiera)10. Rozvíjení matematických představ u dětí předškolního věku (propedeutika orientace v rovině a v prostoru, počítání, třídění aj.)11. O vyučování matematice na málotřídních školách (práce přímá a nepřímá, zajištění zpětné vazby, možnosti využití matematického lota aj.)12. Rozvíjení zájmu žáků o matematiku (matematické soutěže: Klokan, Pythagoriáda, MO aj.)13. Individuální práce s žáky v hodinách matematiky ("rychlopočtáři" a ti pomalejší)14. Didkatické hry ve vyučování matematice (požadavky, klasifikace - specifické a nespecifické, ukázky her k některým tématickým celkům)

Získané způsobilosti

Předmět navazuje na předcházející matematické disciplíny a je budován na základě principu vzájemného propojení odborné části výuky, didaktiky a poznatků a zkušeností z pedagogické praxe studentů. Zaměřuje se především na rozvoj a uplatnění konkrétních částí učiva matematiky 1. Stupně ZŠ. Hlavním úkolem disciplíny je integrace poznatků, jejich vzájemné propojení a vytvoření pevnějších vazeb na logickém základě.Systém didaktiky matematiky je koncipován jako otevřený, s možností stále přijímat další podněty danénovými zkušenostmi, samostatným studiem, transformacemi našeho školství apod.

Požadavky

Úspěšné absolvování písemné i ústní části zkoušky.

Garant

Eva Krejčová, CSc.