Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geometrie s didaktikou (KMA / KZGED)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMA / KZGED - Geometrie s didaktikou, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Motivační úvod do předmětu. Zobrazení prostoru na rovinu:a) Rovnoběžné promítání a jeho užití (princip, sluneční osvit, vrstevnicová mapa a její čtení, princip teoretického řešení střech)b) Středové promítání a jeho užití v praxi (princip, osvětlení bodovým zdrojem, užití středového promítání v kartografické projekci).2. Rovnoběžné promítání - pravidla zobrazení,volné rovnoběžné promítání jako nejjednodušší metoda názorného zobrazení těles, objektů a vztahů mezi nimi, zobrazení rovinných útvarů v hloubkové rovině (čtverec, trojúhelník, nepravidelný mnohoúhelník, pravidelný pěti a šestiúhelník, kružnice), zobrazování s různými úhly zkosení a poměry zkrácení.3. Zobrazení těles ve volném rovnoběžném promítání - princip zobrazení hranatých těles, určování viditelnosti hran, zobrazení krychle, kružnice na stěnách krychle, hranolu, jehlanu, osmistěnu, válce, kužele.4. Zobrazení kulové plochy, rotační tělesa (sklenka), "kótovaný půdorys", nárysy a půdorysy těles, zobrazení vyřešené střechy (domek s valbovou střechou).5. Tělesa a jejich sítě, modely těles - kvádr, hranoly, válec s užitím Kochaňského rektifikace kružnice, kužel. Platónská tělesa. Modely papírové, plné, hranové. Eulerův vzorec, dualita mnohostěnů.6. Polopravidelné mnohostěny, hvězdicové mnohostěny, problém modelu koule, kaleidocykly.7. Perspektivní zobrazování; motivační úvod - význam zobrazení, dětská kresba, princip zobrazení, perspektiva rovnoběžek v základní rovině, přímky kolmé k perspektivní průmětně, studie obrazu čtverce při změně zadání perspektivy.8. Zobrazení prostorových útvarů v lineární perspektivě; krychle v průčelné poloze; kresba těles s podstavou v průčelné poloze v jednoúb. perspektivě.9. Shodná zobrazení v rovině; osová souměrnost, středová souměrnost, translace, rotace, posunutá souměrnost, shodnosti přímé a nepřímé.10. Shodná zobrazení v prostoru (identita, rovinová souměrnost, rotace kolem přímky, osová souměrnost v prostoru, translace v prostoru, středová souměrnost v prostoru, posunutá souměrnost, otočená souměrnost, šroubový pohyb).11. Podobná zobrazení v rovině, stejnolehlost, podobné útvary, stejnolehlost kružnic.12. Vyplňování roviny a prostoru, mozaiky, Escherovské pravidelné členění plochy13. Nástin historie geometrie

Získané způsobilosti

Předmět sleduje vytvoření dobrého odborného základu geometrických znalostí studentů, absolventů různých typů středních škol. Studenti se prakticky seznámí s novými metodami a formami práce. Zdůrazňuje se samostatnost, tvořivost, kladný vztah k předmětu.

Literatura

Kupčáková, Marie. Geometrie ve světě dětí i dospělých. Vyd. 1. Hradec Králové, 2001. ISBN 80-7041-493-6.Kuřina, František. Umění vidět v matematice. Praha, 1990. ISBN 80-04-23753-3.

Požadavky

Splnění požadavků k zápočtu a úspěšné absolvování písemné a ústní části zkoušky.

Garant

RNDr. Marie Kupčáková, Ph.D.