Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Diskrétní matematika (KMA / PDISM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMA / PDISM - Diskrétní matematika, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do kombinatoriky. Základní kombinatorické konfigurace.2. Základní kombinatorické funkce, jejich vlastnosti a zobecnění.3. Stirlingova čísla a jejich vlastnosti.4. Princip inkluze a exkluze.5. Subfaktoriály a jejich vlastnosti.6. Cesty v sítích.7. Dirichletův princip.8. Rozmísťovací úlohy, jejich klasifikace a užití.9. Rekurentní postupy v kombinatorice.10. Fibonacciova čísla z kombinatorického hlediska.11. Lineární diferenční rovnice.12. Metoda vytvořujících funkcí v kombinatorice.

Získané způsobilosti

Předmět je zaměřen na základy diskrétní matematiky, zejména kombinatoriky. Je požadováno zvládnutí základních pojmů a metod s ukázkami jejich aplikací v jiných vědách. Studenti budou připraveni uplatnit kombinatorické metody při řešení problémů v matematice a jiných vědách.

Literatura

Matoušek, Jiří. Kapitoly z diskrétní matematiky. 4., upr. a dopl. vyd. V Praze, 2009. ISBN 978-80-246-1740-4.Calda, E. Kombinatorika pro učitelské studium. Matfyzpress, Praha, 1996. Matoušek, Jiří. Invitation to discrete mathematics. Oxford, 1998. ISBN 0-19-850207-9.

Požadavky

Úspěšné absolvování písemné i ústní části zkoušky.

Garant

doc. RNDr. Jaroslav Seibert, CSc.RNDr. Zbyněk Urban, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Zbyněk Urban, Ph.D.RNDr. Zbyněk Urban, Ph.D.