Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do finitní matematiky 1 (KMA / PUFM1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMA / PUFM1 - Úvod do finitní matematiky 1, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do kombinatoriky.2. Základní kombinatorické pojmy.3. Klasická definice pravděpodobnosti.4. Statistická definice pravděpodobnosti.5. Základní vlastnosti pravděpodobnosti.6. Vzorec pro úplnou pravděpodobnost a Baysův vzorec.7. Geometrická pravděpodobnost a její aplikace.8. Náhodné veličiny a jejich charakteristiky.9. Závislost náhodných veličin. Korelační koeficient.10. Zákony velkých čísel a centrální limitní věta.11. Popisná statistika12. Intervaly spolehlivosti pro parametry základního souboru s normálním rozložením.13. Některé parametrické a neparametrické testy.14. Souhrnné opakování1. Úvod do teorie grafů, historie teorie grafů.2. Definice a klasifikace grafů.3. Základní typy a charakteristiky neorientovaných grafů.4. Stromy, lesy a kostra grafu..5. Eulerovské grafy.6. Hamiltonovské grafy.7. Hranově a uzlově ohodnocený graf. Určení vzdálenosti v grafu.8. Problém poštovního doručovatele a problém obchodního cestujícího.9. Rovinné grafy a problém čtyř barev.10. Základní typy a charakteristiky orientovaných grafů.11. Acyklické grafy a metoda CPM.12. Algoritmy prohledávání grafů.13. Řešení úloh na základě teorie grafů.14. Shrnutí učiva.

Získané způsobilosti

Seznámit posluchače se základy pravděpodobnosti a matematické statistiky a ukázat možnosti jejich aplikace v různých vědních oborech. Seznámit posluchače s základy teorie grafů a ukázat jejich aplikace v různých vědních oborech.

Požadavky

Úspěšné absolvování písemné i ústní části zkoušky.

Garant

doc. RNDr. Jaroslav Seibert, CSc.