Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do matematické ekonomie (KMA / PUMEK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMA / PUMEK - Úvod do matematické ekonomie, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Opakování základních poznatků z diferenciálního počtu funkce jedné proměnné.2. Ekonomické využití základních poznatků z diferenciálního počtu funkce jedné proměnné.3. Mezní hodnoty ekonomických veličin.4. Bodová elasticita poptávky.5. Ekonomická aplikace: zisk a náklady.6. Ekonomické aplikace: užitek a poptávka.7. Opakování základních poznatků z diferenciálního počtu funkce více proměnných.8. Ekonomické využití základních poznatků z diferenciálního počtu funkce více proměnných.9. Vázané extrémy funkce několika proměnných na množině zadané nerovnostmi.10. Ekonomická interpretace Lagrangeových multiplikátorů.11. Obálková věta pro lokální extrém i pro vázaný extrém.

Získané způsobilosti

Cílem kurzu je, aby studenti porozuměli základním matematickým modelům matematické ekonomie a byli schopni je používat.

Literatura

Hoy, Michael. Mathematics for economics. Cambridge, 2001. ISBN 0-262-58207-4.Sekerka, Bohuslav, Černohorský, J. Matematická ekonomie. Pardubice, 2005. Allen, R. G. D. Matematická ekonomie. Praha, 1971.

Požadavky

Úspěšné absolvování písemné i ústní části zkoušky.

Garant

doc. RNDr. PaedDr. Pavel Trojovský, Ph.D.Mgr. Tomáš Zuščák, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Tomáš Zuščák, Ph.D.