Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výběrový seminář z matematiky (KMA / PZMA8)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMA / PZMA8 - Výběrový seminář z matematiky, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Hradec Králové (UHK).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Zamšření semináře na didaktické hry:1. Didaktické hry usnadňující nácvik numerace, pochopení desítkové číselné soustavy a zvládnutí základních početních operací.2. Didaktické hry v matematice (vymezení pojmu, funkce, požadavky, začlenění ve vyučování).3. Hry zaměřené na rozvoj představivosti a tvořivosti žáků.4. Hry napomáhající rozvoji logického a kombinačního myšlení.5. Deskové didaktické hry (superčlověče, závody, ...) a jejich využití v matematice.6. Referáty - ukázky didaktických her.7. Matematické soutěže.8. Články v časopise Komenský (k řešené tématice)9. Činné vyučování (Z. Rosecká - Nová škola)10. Diplomové práce11. Zápočty.Geometrické zaměření semináře:1. Co zajímavého nám ještě nabízí výtvarná geometrie? Vlastní náměty.2. Pozorně studujeme Eschera a grupu cyklického pokrývání roviny.3. Tvorba vlastních kaleidocyklů a vybarvených modelů těles s užitím Escherovských motivů.4. Geometrie nejen pro dívky - konstrukce modelů oděvů, vlastní výrobky.5. Opakujeme základní informace o perspektivním zobrazení, kreslíme v perspektivních sítích.6. Perspektivní kukátko - poučná hříčka; dotváření kukátka.7. Seznámení s jinými projektivními zobrazeními (válcové kukátko).8. Některé plochy technické praxe; seznámení, modelování, kreslení.Dále je možno dle zájmu zařadit:9.-13. Kuželosečky, křivky jako obálky tečen (vyšívaná geometrie), geometrie v přírodě, zjednodušený princip fotogrametrie, hvězdicové mnohostěny, polopravidelná tělesa, hranolce ap.

Získané způsobilosti

Hlavním úkolem semináře je integrace poznatků, které studenti získali. Jde o rozšíření zvolených partií didaktiky matematiky se zdůrazněním vybavení studenta dle současných potřeb a trendů pro pedagogickou praxi.

Požadavky

Úspěšné splnění podmínek k udělení zápočtu.

Garant

PhDr. Jana Cachová, Ph.D.