Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Asistentská praxe II (CPP / 4002)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CPP / 4002 - Asistentská praxe II, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Student je v průběhu asistentské praxe povinen plnit následující úkoly:- pracovat ve vyučovacích hodinách jako asistent- pomáhat učiteli s přípravou na vyučování, přípravou a hodnocením žákovských prací- účastnit se podle pokynů vedení školy a cvičného učitele vyučování, přípravy na vyučování, akcí školy a plnit další pedagogické povinnosti (schůzka rodičů, pedagogická rada, výchovná komise, doprovod exkurze, držení dozorů)- absolvovat náslechy a zpracovat z nich písemný záznam- samostatně vést část hodiny nebo celou hodinu na základě vlastní přípravy prokonzultované s cvičným učitelem- seznámit se s ŠVP ZŠ- seznámit se podrobně s pedagogickou dokumentací, tematickými plány a s individuálními plány žáků- seznámit se s vedením kabinetů, knihovny a dalšími povinnostmi učitelů vyplývajícími z provozu školy- seznámit se s provozem školní družiny- seznámit se s vybavením školy a didaktickými pomůckami

Získané způsobilosti

Student zhodnotí průběh praxe včetně přínosů praxe ve vztahu ke zvolenému zařízení. Student si v průběhu praxe prohloubí praktické zkušenosti a poznatky zejména v oblasti samostatné práce v ZŠ. Student je seznámen s organizací a přípravou výchovně vzdělávací činnosti a s pedagogickou dokumentací v ZŠ. Má první zkušenosti se samostatnou realizací výchovně vzdělávací činnosti na základní škole. Je schopen provádět analýzu výsledků vyučování a vlastního pedagogického výkonu. Student se orientuje v základní terminologii primární výchovy a vzdělávání. Specifikuje koncepci osobnostně orientované školní výchovy, její cíle a klíčové oblasti primární výchovy a vzdělávání. Orientuje se teoreticky i prakticky v základních koncepcích výchovy a v alternativních edukačních programech. Charakterizuje základní požadavky na výkon učitelské profese na ZŠ, popíše pracovní činnosti a povinnosti učitele ZŠ, význam sebereflexe pro profesní a osobní růst.

Literatura

JANIŠ, K., KRAUS, B., VACEK, P. Kapitoly ze základů pedagogiky. Hradec králové: Gaudeamus, 2005. BELZ, H., SIEGRIST, M. Klíčové kompetence a jejich rozvíjení. Praha, Portál, 2001. ISBN 80-7178-479-6.HUNTEROVÁ, M. Účinné vyučování v kostce. Praha: Portál, 1999. KOLÁŘ, Z., RAUDENSKÁ, V., FRÜHAUFOVÁ, V. Didaktické znalosti a dovednosti učitele. Ústí nad Labem: PF UJEP, 2001. ISBN 80-7044-361-8.PETTY, G. Moderní vyučování. Praha: Portál, 1996. ISBN 80-7178-070-7.Pasch, M. Od vzdělávacího programu k vyučovací hodině. Praha, 1998. KREMLIČKOVÁ, M. Praktická cvičení z předškolní pedagogiky a pedagogická praxe. Praha: SPN, 1990. ISBN 0-04-23695-2.Kalhous, Z., Obst, O. Školní didaktika. Portál, Praha, 2002. ISBN 80-7178-253-X.

Požadavky

Vypracování portfolia z praxe. Student na závěr praxe zpracuje portfolio z praxe, které bude obsahovat:- hodnocení vypracované cvičným učitelem- vlastní hodnocení praxe - autoevaluace- stručná charakteristika školy a třídy, ve které byla praxe vykonávána- podrobný přehled aktivit, které student na praxi vykonával- hospitační záznamy z náslechových hodin- příprava na vlastní činnostPortfolio z praxe bude opatřeno titulní stranou, bude obsahovat veškeré části dle podkladů pro zápočet a odevzdáno bude v digitální podobě jako jeden soubor typu PDF. (Podrobné pokyny a potřebné formuláře jsou studentům poskytovány prostřednictvím webu CPP - vždy v aktualizované podobě pro příslušný semestr). Podmínky pro udělení zápočtu jsou:- absolvování praxe v plném rozsahu činností - dodržení stanovené délky praxe- kladné hodnocení cvičným pracovníkem - odevzdání veškerých podkladů pro zápočet - portfolio z praxeZpůsob hodnocení portfolia z praxe je slovní. Na základě pozitivního hodnocení bude udělena kontrola studia (zápočet).

Garant

Ing. Josef Vozáb

Vyučující

Mgr. Lukáš CírusPhDr. Jaroslav Zukerstein, Ph.D.