Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Odborná praxe A (CPP / 4051)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu CPP / 4051 - Odborná praxe A, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Student je v průběhu odborné praxe povinen plnit následující úkoly:- absolvovat náslechy/stínování cvičného pracovníka- realizovat samostatnou činnost na základě písemných příprav- po náslechu a po každé samostatné činnosti studenta provede cvičný pracovník se studentem rozbor. Na každou samostatnou činnost zpracuje student řádnou písemnou přípravu, předloží ji předem a včas cvičnému pracovníkovi a upravuje ji podle jeho pokynů. Po rozboru výstupu studenta cvičný pracovník na přípravu uvede stručné hodnocení- realizovat asistentskou činnost - asistentskou činností se rozumí např. příprava a výroba pomůcek, práce s dokumentací, asistentská práce při činnosti vedené cvičným pracovníkem - pomoc při skupinové práci, při práci s problémovými klienty a jakákoli jiná činnost související s prací cvičného pracovníka či chodem zařízení, kterou cvičný pracovník studentovi zadá- seznámit se podrobně s organizací práce, administrativou a metodami práce používanými v daném zařízení- seznámit se s dalšími povinnostmi pracovníků vyplývajícími z provozu zařízení- účastnit se podle pokynů cvičného pracovníka akcí cvičného zařízení a plnit další povinnosti

Získané způsobilosti

Student zhodnotí průběh praxe včetně přínosů praxe ve vztahu ke zvolenému zařízení a ve vztahu k oboru svého studia. Získá tak rámcový přehled o typu, struktuře, funkcích a cílech zvolené organizace, podrobně se seznámí s povahou práce i povinnostmi pracovníků v dané instituci. Student si v průběhu praxe prohloubí doposud získané praktické zkušenosti a poznatky zejména v oblasti samostatné práce s klienty. Student se naučí navazovat komunikaci s klienty, dodržovat etické standardy profese, kriticky evaluovat kvalitu sociálních služeb. Student umí popsat a definovat cílovou skupinu klientů, dokáže charakterizovat konkrétní organizaci/instituci, zná cíle organizace, popíše její organizační strukturu, umí popsat metody práce používané v daném zařízení. Student dokáže zrealizovat samostatnou činnost s klienty na základě písemných příprav. Student je schopen organizovat smysluplné zájmové a volno-časové aktivity a je schopen pomoc při zajišťování základních životních potřeb a pomoci klientům dané cílové skupiny. Student umí použít své znalosti v praxi, dokáže komunikovat s cílovou skupinou. Student je schopen dodržovat etické standardy pracovníka v sociálních službách.

Požadavky

Vypracování portfolia z praxe. Student na závěr praxe zpracuje portfolio z praxe, které bude obsahovat:- hodnocení vypracované cvičným pracovníkem- vlastní hodnocení praxe - autoevaluace- podrobný přehled aktivit, které student na praxi vykonával- charakteristika zařízení, popis organizace práce a používaných metod práce s klienty- etický kodex pracovníka cvičného zařízení- hospitační záznamy/stínování cvičného pracovníka - písemné přípravy na vlastní výchovně vzdělávací činnostPortfolio z praxe bude opatřeno titulní stranou, bude obsahovat veškeré části dle podkladů pro zápočet a odevzdáno bude v digitální podobě jako jeden soubor typu PDF. (Podrobné pokyny a potřebné formuláře jsou studentům poskytovány prostřednictvím webu CPP - vždy v aktualizované podobě pro příslušný semestr)Podmínky pro udělení zápočtu jsou:- absolvování praxe v plném rozsahu činností - dodržení stanovené délky praxe- kladné hodnocení cvičným pracovníkem - odevzdání veškerých podkladů pro zápočet - portfolio z praxeZpůsob hodnocení portfolia z praxe je slovní. Na základě pozitivního hodnocení bude udělena kontrola studia (zápočet).

Garant

Ing. Josef Vozáb

Vyučující

Mgr. Lukáš CírusPhDr. Jaroslav Zukerstein, Ph.D.