Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Stylistika (KGER / 0083)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGER / 0083 - Stylistika, Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Stylistika jako vědní disciplína a předmět jejího studiaSlohové prostředky a jejich uplatnění v textuSlohové postupyStylové vrstvy a stylová příznakovostMakro- a mikrostylistika, stylové rysy textuFunkční stylySlohové útvary a žánrySlohové prostředky lexikálníSlohové prostředky gramatickéSlohové prostředky zvukové a grafické roviny jazyka, stylistické figuryNávrh metody stylistické analýzy textuAnalýza vybraných textů IAnalýza vybraných textů IIAnalýza vybraných textů IIIAnalýza vybraných textů IV

Získané způsobilosti

Předmět rozvíjí cit studentů pro volbu správných jazykových prostředků v němčině v závislosti na nejrůznějších komunikačních faktorech, zvoleném druhu textu a intencích mluvčího/pisatele. Studenti se dále naučí analyzovat texty z hlediska stylistického a textově lingvistického.

Literatura

Malá, J. Einführung in die deutsche Stilistik. Brno, 2003. Fleischer, W./Michel, G./Starke, G. Stilistik der deutschen Gegenwartssprache. Frankfurt a.M., 1993. Fix, U. / Poethe, H. / Yos, G./unter Mitarb. von Ruth Geier. Textlinguistik und Stilistik für Einsteiger : ein Lehr- und Arbeitsbuch. Frankfurt a.M., 2001.

Požadavky

- pravidelná a aktivní účast na seminářích, splnění všech zadaných úkolů a absolvování zápočtového testu

Garant

doc. Mgr. Hana Bergerová, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Hana Bergerová, Ph.D.