Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Stylistika - KS (KGER / 0223)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGER / 0223 - Stylistika - KS, Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Stylistika jako vědní disciplína a předmět jejího studiaSlohové prostředky a jejich uplatnění v textuSlohové postupyStylové vrstvy a stylová příznakovostMakro- a mikrostylistika, stylové rysy textuFunkční stylySlohové útvary a žánrySlohové prostředky lexikálníSlohové prostředky gramatickéSlohové prostředky zvukové a grafické roviny jazyka, stylistické figuryNávrh metody stylistické analýzy textuAnalýza vybraných textů IAnalýza vybraných textů II

Získané způsobilosti

Předmět rozvíjí cit studentů pro volbu správných jazykových prostředků v němčině v závislosti na nejrůznějších komunikačních faktorech, zvoleném druhu textu a intencích mluvčího/pisatele. Studenti se dále naučí analyzovat texty z hlediska stylistického a textově lingvistického.

Literatura

Fleischer, W./Michel, G./Starke, G. Stilistik der deutschen Gegenwartssprache. Frankfurt a.M., 1993. Malá, J. Stilistische Textanalyse: Grundlagen und Methoden. Brno, 2009. Fix, U. / Poethe, H. / Yos, G./unter Mitarb. von Ruth Geier. Textlinguistik und Stilistik für Einsteiger : ein Lehr- und Arbeitsbuch. Frankfurt a.M., 2001.

Požadavky

pravidelná a aktivní účast na seminářích, splnění všech zadaných úkolů

Garant

doc. Mgr. Hana Bergerová, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Hana Bergerová, Ph.D.