Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aktuální lingvistické otázky - KS (KGER / 0232)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGER / 0232 - Aktuální lingvistické otázky - KS, Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Aktuální tendence ve vývoji německé gramatiky a lexiky (zvláštnosti používání vedlejších vět s weil a obwohl, posun v rekci u vybraných předložek, role genitivu v současné němčině, prosazování parataxe na úkor hypotaxe, neologismy 90.let 20.st.)2. Komunikativně-sémantická pole a jejich využití ve výuce němčiny3. Úvod do feministické lingvistiky4. Vybrané problémy sémantiky

Získané způsobilosti

Student získá přehled o nejnovějších oblastech bádání germanistické lingvistiky a o aktuálních vývojových tendencích v současné němčině. Dovídá se dále, ve kterých periodikách, příp. na jakých webových stránkách se o nich může průběžně informovat.

Literatura

Dietrich, M. Die sprachliche Gleichbehandlung im gegenwärtigen Deutsch. Ziele und Ergebnisse. Wiesbaden, 2004. Debus, F. Entwicklungen der deutschen Sprache in der Gegenwart - und in der Zukunft?. Stuttgart, 1998. Freudenberg-Findeisen, R. Feldergrammatik als inhaltlich orientierte (Lerner-) Grammatik - dargestellt am Feld des Wunsches. Leipzig, 2000. Buscha, Joachim/ Freudenberg-Findeisen, Renate/ Forstreuter, Eike/ Koch, Hermann/ Kuntzsch, Lutz. Grammatik in Feldern. Ein Lehr- und Übungsbuch für Fortgeschrittene. Ismaning, 1998. Herberg, D. Neologismen in der deutschen Gegenwartssprache. Probleme ihrer Erfassung und Beschreibung. Leipzig, 2002.

Požadavky

POŽADAVKY NA STUDENTA -aktivní účast na seminářích, vypracování referátu, splnění všech zadaných úkolů

Garant

doc. Mgr. Hana Bergerová, Ph.D.