Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Syntax - IG (KGER / 0275)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGER / 0275 - Syntax - IG, Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Pojmové vymezení oblasti zkoumání; vzájemné vymezení syntaxe ve vztahu k pragmalingvistice; jednotlivé aspekty významu věty. Úkoly a užití syntaxe2. Jednotlivé znaky vět (intonace, interpunkce, kongruence, aktuální větné členění, druhy a formy vět)3. Obecné principy analýzy vět. Význam větného rozboru, zejména v didaktice jazyků4. Dependenční gramatika. Valence v němčině a v češtině, metody popisu syntaktických struktur. Větné členy jakožto součásti věty5. Větné členy vyplývající specificky z valence slovesa (komplementy)6. Větné členy bez specifické vazby na valenci slovesa (suplementy)7. Vnitřní struktura větných členů. Nominální fráze a nejdůležitější možnosti jejího rozvíjení8. Vedlejší věty jakožto větné členy. Formy a funkce vedlejších vět v němčině. Koreláty9. Aspekty a formy konexe v němčině10. Pořadí větných členů a jejich částí (slovosled)11. Textová lingvistika a její úkoly. Krátký přehled prostředků výstavby textu.12. Rozlišující znaky druhů textů a jejich funkcí13. Forma věty a textu jako prostředek stylu14. Některé komparativní aspekty českých a německých vět a textů

Získané způsobilosti

Kurz má dva hlavní cíle. Jedním je zvýšení vlastní jazykové kompetence v oblasti stavby věty a textu, druhým je dosažení takové orientace v oblasti syntaktických teorií, která umožňuje dobrou samostatnou orientaci v problematice, spojenou se schopností abstrakce syntaktických jevů. Cílový stupeň syntaktického poznání je předpokladem pro dosažení schopnosti orientovat se v odborné literatuře a dosažené poznatky přiměřeně reprodukovat.

Literatura

Engel, Ulrich. Deutsche Grammatik. München, 2004. Helbig, Gerhard/Buscha,Joachim. Deutsche Grammatik. Ein Handbuch für den Ausländerunterricht. München, 2005. DUDEN - Grammatik. Hoffmann, Ludger/Strecker, Bruno/Zifonum, Gisela. Grammatik der deutschen Sprache. Berlin, 1997. Dürscheid, Christa. Syntax-Grundlagen und Theorien. Wiesbaden, 2005.

Požadavky

POŽADAVKY NA STUDENTA Aktivní účast v kurzech, průběžná příprava včetně vypracovávání zadaných úkolů a studia zadaných textů

Garant

doc. Mgr. Hana Bergerová, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Hana Bergerová, Ph.D.