Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Region v histor. a umělec. kontextu - IG (KGER / 0280)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGER / 0280 - Region v histor. a umělec. kontextu - IG, Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tématické okruhy:1. 1000 let česko-německého soužití v ústeckém region?2. Říše a severní Čechy ve středověku. Walther von der Vogelweide.3. Německá kolonizace. Sakrální a profání stavby středověku.4. Kláštery: Osek a Doksany.5. Osídlování hor. Krupka, Jáchymov. Zakládání měst: Chomutov, Bílina.6. Co přinesla protireformace? Jan Nepomuk v krajině. Bohosudov.7. Prusko - rakouské války. Terezínská pevnost. Herrnhut, Mengs, Casanova.8. Německá romantika nad Labem. Turistika.9. Lázně, sanatoria. Goethe, Beethoven.10. Industrializace a nacionalizace oblasti.11. První ČSR a Němci v regionu.12. Holocaust, Ghetto, Bomby13. Zmizelé Sudety?

Získané způsobilosti

- prohloubení orientace v problematice česko-německého soužití na příkladu regionu;- prohloubení schopnosti kriticky vnímat okolí a interpretovat kulturní památky;- schopnost vést diskusi a argumentovat;

Literatura

MÜLLER, Heiner/ KRIEGER, Karl-Friedrich/ VOLLRATH, Hanna. Schlaglichter der deutschen Geschichte. Bonn, 2007. HOENSCH, Jörg K./ LEMBERG, Hans (Hg.). Begegnung und Konflikt. Schlaglichter auf das Verhältnis von Tschechen, Slowaken und Deutschen 1815-1989. Bonn, 2001. HLAVAČKA, Milan/ VEBER, Václav/ POLÍVKA, Miloslav, aj. Dějiny Rakouska. Praha, 2002. SEIBT, Ferdinand. Deutschland und die Tschechen. Geschichte einer Nachbarschaft in der Mitte Europas, aktualisierte Neuausgabe. München, 1997. KŘEN, Jan. Die Konfliktgemeinschaft. Tschechen und Deutsche 1780-1918. München, 1999.

Požadavky

Kurs je přednáškovým cyklem. Každá přednáška je zakončena diskusí přítomných. Aktivní účast na diskuzích a zpracování jednoho "Les lieux de mémoire" dané oblasti jsou požadavkem k zápočtu.

Garant

PhDr. Aleš Navrátil, Ph.D.Dr.phil. Miroslav Němec