Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do jazykovědy (KGER / 0412)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGER / 0412 - Úvod do jazykovědy, Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Lingvistika, germanistika a germanistická lingvistika jakožto vědní obory. Praktické problémy, z nichž lingvistika vychází2. Jazyk ve smyslu langage a langue, mluva (parole), jejich znaky, rozdíly a význam v životě člověka3. Definice jazyka4. Mluvní akt. Neverbální složky komunikace (paralingvální a extralingvální komponenty)5. Jazyk jakožto systém znaků, charakteristika jednotlivých jazykových znaků a jejich význam6. Hlavní obory systémové lingvistiky7. Vztah jazyka a písma, ortografie a ortografická norma8. Jazykový vývoj člověka. Vztah jazyka a myšlení Psycholingvistika a didaktika jazyků9. Stručný přehled jazyků na Zemi, jejich kategorizace a systemizace10. Společné znaky jazyků a jejich odlišnosti, typologie jazyků11. Germánské jazyky, němčina jakožto indoevropský a germánský jazyk12. Němčina a její variety. Sociolingvistika a dialektologie13. Studium jazykového úzu - jazyk a jeho uživatelé, pragmalingvistika

Získané způsobilosti

V tomto kurzu získají studující základní informace o německém jazyku a jeho vývoji, jeho variantách, typovém zařazení. Dále získají základní informace o jazycích obecně, o lingvistice, germanistické lingvistice a seznámí se se základní terminologií oboru. Absolvování tohoto kurzu je obsahovým východiskem pro všechny další lingvistické přednášky a semináře (např. morfologie, syntax, lexikologie).

Požadavky

Pravidelná a aktivní účast na seminářích, splnění všech zadaných úkolů a absolvování zápočtového testuÚstní zkouška: Předpokladem zkoušky je získání zápočtu. Zkouška je ústní cca 20 minut. (Zkoušený losuje z předem zadaných okruhů a dále dostává doplňující otázky. Dle vlastního rozhodnutí může absolvovat zkoušku v němčině nebo v češtině.)

Garant

Mgr. Tereza Hrabcová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Tereza Hrabcová, Ph.D.Mgr. Marek Schmidt