Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Gramatický proseminář (KGER / 0413)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGER / 0413 - Gramatický proseminář, Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Gramatický proseminář je věnován zejména ortografii, problematice sloves a adjektiv.1. Sloveso - určování gramatických kategorií, finitní a infinitní tvary - přehled2. Préteritum a perfektum slabých, silných, smíšených sloves a sloves se slabými i silnými tvary3. Pomocná slovesa haben a sein v perfektu - pravidla pro jejich užití4. Závislý infinitiv5. Pasivum - průběhové pasivum, problematika rozlišení stavového pasiva od průběhového a od perfektu aktiva6. Slovesa s odlučitelnými, neodlučitelnými a částečně odlučitelnými předponami7. Konjunktiv irrealis (Konjunktiv II)8. Konjunktiv nepřímé řeči (Konjunktiv I)9. Skloňování adjektiv, participia v atributivní pozici, zpodstatnělá přídavná jména10. Ortografie

Získané způsobilosti

Student si upevní znalosti a dovednosti v oblasti německé gramatiky která je předpokladem pro studium lingvistických disciplín.

Požadavky

Samostatná teoretická příprava, vypracovávání cvičení a kontrolních úkolů dle pokynů v opoře, která bude studentům poskytnuta jako studijní materiál.Zápočet bude udělen na základě aktivní přípravy a účasti na pracovních seminářích a společných konzultacích a na základě úspěšného absolvování zápočtového testu.

Garant

Mgr. Tereza Hrabcová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Tereza Hrabcová, Ph.D.