Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Interkulturní germanistika (KGER / 0537)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGER / 0537 - Interkulturní germanistika, Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Předmět interkulturní germanistika a jeho chápání.2. Kultura, kulturní rozdíly,3. Kulturní transfer, interkulturalita a internacionalita4. Kulturní xenologie a kulturní komparatistika5. - 12. Vybrané rámcové pojmy interkulturní germanistiky a jejich příklady v česko - německém diskurzu: Např. stereotyp, empatie, cizost, hranice, tolerance, zdvořilost, kritika, srovnávání, tabu.

Získané způsobilosti

- Interkulturní kompetence v česko - německém diskursu;- kritické vnímání a interpretace textů;- schopnost vést diskusi a argumentovat;

Literatura

GRÚŠA, Jiří. Gebrauchsanweisung für Tschechien und Prag. München, 2003. WIERLACHER, Alois/ BOGNER, Andrea (Hg.). Handbuch interkulturelle Germanistik. Stuttgart, 2003. HAHN, Hans Henning (Hg.). Historische Stereotypenforschung: methodische Überlegungen und empirische Befunde. Oldenburg, 1995. KŘEN, Jan/ BROKLOVÁ, Eva (ed.). Obraz Němců, Rakouska a Německa v české společnosti 19. a 20. století. Praha, 1998.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích, zpracování jednoho konkrétního příkladu česko - německé interkulturní komunikace.

Garant

Mgr. Jana Hrdličková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jana Hrdličková, Ph.D.