Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vývoj jazyka (KGER / 0540)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGER / 0540 - Vývoj jazyka, Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Historiolingvistika - její cíle a metody; diachronní zkoumání jazyka2. Prameny pro využití v rámci historiolingvistického výzkumu3. Charakteristika němčiny jako jazyka, vznik němčiny4. Němčina nejstarší doby5. Písemné památky starohornoněmeckého období6. Němčina vrcholného středověku7. Písemné památky vrcholného středověku8. Němčina pozdního středověku9. Charakteristické druhy textů 17. století10. Vývoj němčiny na základě textů 18. st.11. Němčina v 19. století na základě neliterárních textů12. Diachronní pohled na jazyk 20. a 21. století13. Jazyka a ideologie na příkladu němčiny 20. století

Získané způsobilosti

Kurz poskytuje základní faktografickou orientaci v dějinách němčiny a seznamuje s nejvýznamnějšími písemnými památkami. Podává metodický návod k diachronně pojaté analýze textů.

Literatura

Wolff, Gerhart. Deutsche Sprachgeschichte. Ein Studienbuch. Stuttgart, 2004. Schmidt, Wilhelm. Geschichte der deutschen Sprache. Stuttgart, 2007. Polenz, Peter von. Geschichte der deutschen Sprache. Berlin, 2007.

Požadavky

POŽADAVKY NA STUDENTA Aktivní účast na seminářích a splnění všech zadaných úkolů, studium odborné literatury, absolvování zápočtové práce (diachronní analýza textu)

Garant

prof. Dr. Georg Schuppener, Dr.