Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Tendence v současné němčině (KGER / 0545)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGER / 0545 - Tendence v současné němčině, Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.-3. Aktuální tendence ve vývoji lexiky I - neologismy 90. let 20. st. a prvního desetiletí 21. století (seznámení s webovými stránkami Institutu pro německý jazyk Mannheim a možnostmi využití elektronických korpusů Institutu pro pedagogickou praxi i autonomní učen, práce s elektronickým slovníkem neologismů)4.-6. Aktuální tendence ve vývoji lexiky II - role přejaté lexiky v současné němčině, aspekty diskuse o roli anglicismů v současné němčině7.-8. Aktuální tendence ve vývoji slovotvorby9.-11. Aktuální tendence ve vývoji gramatiky (např. vliv angloamerického úzu na morfologii němčiny, na používání vybraných syntaktických konstrukcí, vliv mluveného jazyka na spisovnou němčinu)12.-13. Seznámení s činností Společnosti pro německý jazyk/Gesellschaft für deutsche Sprache, zabývající se výzkumem současné němčiny, konstruktivní kritikou některých vývojových tendencí a usilující o popularizaci němčiny ve světě, seznámení s časopisem Der Sprachdienst, který Společnost vydává, diskuse o relevantních článcích z aktuálních čísel časopisu14. Zhodnocení

Získané způsobilosti

Student získá přehled o vývojových tendencích v současné německé gramatice, slovotvorbě a lexice.

Literatura

Debus, F. Entwicklungen der deutschen Sprache in der Gegenwart - und in der Zukunft?. Stuttgart, 1998. Deutsch als Fremdsprache, Der Sprachdienst, Fremdsprache Deutsch a další.

Požadavky

POŽADAVKY NA STUDENTA Aktivní účast na seminářích, splnění všech zadaných úkolů, zápočtová písemná práce (vypracování seminární práce k zadanému tématu)

Garant

doc. Mgr. Hana Bergerová, Ph.D.