Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Gender a společnost (KGER / 0611)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGER / 0611 - Gender a společnost, Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní pojmy (Pohlaví versus gender, genderová identita, genderová smlouva.2. Genderové normy, stereotypy a jejich důsledky, diverzita, rovnost šancí žen a mužů, genderová studia)3. Gender ve výchově a výuce (Vliv školského prostředí, koncepce předmětů, komunikace vyučujících se žáky/němi.4. Prezentace žen a mužů ve školních učebnicích a její vliv na myšlení)5. Jazyk a řeč (Mechanismy v jazyce a řeči na příkladu německého jazyka, které podporují společenské nerovnosti)6. Význam genderově vyváženého způsobu vyjadřování ve firemní praxi: překlady, tlumočení, korespondence, komunikace s cizinci. Non-sexist language )7. Gender v umění - analýza ženské a mužské role v učebnicích, filmech, reklamě, časopisech)8. Gender v literatuře - analýza ženské a mužské role v literárních textech9. Média a reklama (Manipulace prostřednictvím genderových stereotypů v médiích a reklamě, diskriminace žen a mužů vlivem stereotypů)10. Vliv stereotypů na diskriminaci v povolání a rodinném životě

Získané způsobilosti

Cílem je prohloubit genderovou senzitivitu studujících ve prospěch aktivního formování vlastní ženské či mužské identity, imunity proti manipulačním tlakům reklamy a médií, úspěšné harmonizace soukromého a pracovního života v důsledku lepšího porozumění genderově podmíněným situacím v soukromí i na pracovišti.

Literatura

Koedukation in der Schule. Kettler, 2002. Křížková, A./ Pavlica, K. Management genderových vztahů. Postavení žen a mužů v organizaci. 2004. Oakleyová, A. Pohlaví, gender a společnost. Praha, 2000. Cviková, J./ Juráňová, J. (eds.). Růžový a modrý svět. Bratislava, 2003. Čermáková, M./ H. Hašková/ A. Křížková/ M. Linková/ H. Maříková/ M. Musilová. Souvislosti a změny genderových diferencí v české společnosti v 90. letech. 2000.

Požadavky

- aktivní účast na semináři, splnění všech zadaných úkolů (ústní referát, písemná seminární práce atd.)

Garant

doc. Mgr. Renata Cornejo, Ph.D.