Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vývoj jazyka (KGER / 0619)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGER / 0619 - Vývoj jazyka, Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Historiolingvistika - její cíle a metody; diachronní zkoumání jazyka2. Teorie o původu a vývoji indoevropských jazyků; jazyková specifika pragermánštiny, první germánské písemné památky a systémy písma3. Vznik hornoněmčiny a dolnoněmčiny, vznik německé jazykové identity. Jazykové znaky němčiny v době raného středověku.4. Němčina v době vrcholného středověku, jazykové znaky a rozšíření. Básnický jazyk rytířské doby.5. Němčina doby pozdního středověku, její charakteristika a formy6. Dolnoněmčina vrcholného a pozdního středověku7. Vznik a vývoj jazyka jidiš8. Jazykové změny starší novohornoněmčiny; vliv knihtisku, reformace a její vliv na vývoj němčiny, jazyk a jeho postavení v době baroka9. Rozvoj národního jazyka v 18. století10. Němčina 19. století a vliv měnící se sociální struktury na vývoj jazyka11. Cesta k vytvoření jazykové normy, pojetí jazykové kultury v diachronním pohledu12. Hlavní znaky němčiny 20. století, politika a jazyk ve 20. století13. Stručný přehled dějin německé jazykovědy

Získané způsobilosti

Na základě přednášek, studia odborné literatury a analýz textů získává studující ucelenou představu o němčině jakožto jazyku náležejícím k indoevropské jazykové rodině a schopnost identifikace specifických vlastností němčiny v tomto rámci. Dále poskytuje přehled o jazykových změnách, vedoucích přes germánské kmenové jazyky až k modernímu národnímu jazyku, a to i se zřetelem k různým fázím reflexe jazyka a k měnícímu se hodnocení jeho funkce. Sociolingvistický pohled je zaměřen na problematiku měnících se variant jazyka v průběhu dějin, což má mimo jiné navodit vlastní reflexi variant jazyka současnosti (spisovný jazyk, funkční varianty a styly, dialekty, slang apod.) a poskytnout širší rámec pro reflexi jednotlivých aspektů současného jazykového úzu.

Literatura

Wolff, Gerhart. Deutsche Sprachgeschichte. Ein Studienbuch. Stuttgart, 2004. Schmidt, Wilhelm. Geschichte der deutschen Sprache. Stuttgart, 2007. Polenz, Peter von. Geschichte der deutschen Sprache. Berlin, 2007.

Požadavky

POŽADAVKY NA STUDENTA Aktivní účast na seminářích a splnění všech zadaných úkolů, studium odborné literatury, absolvování zápočtové práce (diachronní analýza textu), složení ústní zkoušky

Garant

Mgr. Jan Kvapil, Ph.D.Mgr. Helena Pavlíčková

Vyučující

Mgr. Jan Kvapil, Ph.D.