Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět PVK-Funkční ekvivalence gramatických str (KGER / 0680)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGER / 0680 - PVK-Funkční ekvivalence gramatických str, Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Význam německých slovesných časů- České ekvivalenty německých slovesných časů- Modalita a její vyjádření v němčině- České ekvivalenty vyjadřování modality- Konjunktiv a jeho významy v německých větách Zprostředkované sdělení - konjunktiv a jiné formy- Vyjadřování podmínky- Další významy konjunktivu a struktury, jimiž je v těchto významech nahrazován- Způsob překladu konjunktivních forem do češtiny- Pasív a jeho významy, náhradní formy a překlad pasívních forem z němčiny do češtiny- Sémantické vlastnosti některých německých substantiv v komparativním pohledu- Sémantické vlastnosti německých adjektivních forem v komparativním pohledu- Sémantické vlastnosti některých vnitřních struktur větných členů (např. nominální a pronominální fráze, verbonominální spojení a další) a jejich české ekvivalenty

Získané způsobilosti

Cílem kurzu je kognitivní reflexe gramatických struktur ve vztahu k jejich komunikativním funkcím, a to s přihlédnutím k jazykovému kontextu. Podporuje se tak schopnost evaluace sémantické hodnoty dané gramatické struktury v konkrétním kontextu a tím schopnost výstižné a přesné formulace. S využitím komparativních přístupů jsou zpracovávána jednak gramatická významová pole v rámci spisovné němčiny, jednak v kontrastivním česko-německém pohledu. Sekundárním cílem je procvičování jednotlivých gramatických struktur.

Požadavky

Aktivní účast na semináři a aktivní zapojení do výuky

Garant

Mgr. Helena Pavlíčková