Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Srovnávací lexikologie (KGER / 0847)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGER / 0847 - Srovnávací lexikologie, Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přehled témat:1. Úvod.2. Způsoby tvoření slov v němčině a v češtině3. Prostředky tvoření slov v němčině a v češtině.4. Srovnání základních slovotvorných vztahů v němčině a v češtině.5. Tvoření substantiv v němčině a v češtině.6. Tvoření adjektiv v němčině a v češtině.7. Tvoření sloves v němčině a v češtině.8. Mezijazyková (sémantická) ekvivalence a/jako interlingvální transfer.9. Denotativní ekvivalence a konotativní ekvivalence.10. Textově normativní ekvivalence, pragmatická ekvivalence a formálně estetická ekvivalence.11. K problematice "falešných přátel".12. Paradigmatické významové vztahy a možnosti jejich verifikace.13. Syntagmatické vztahy a možnosti jejich verifikace.14. Závěr.

Získané způsobilosti

Kurz zprostředkovává vybrané jazykovědné a interkulturní aspekty zkoumání lexikálního plánu současné němčiny a češtiny při paralelním akcentování kritérií ekvivalence, similarity a kontrastivity. V opření o nejnovější poznatky jazykovědného výzkumu bude u studujících rozvíjena schopnost nazírání i rozkrývání jemných lexikálních asymetrií a hlubšího vhledu do problematiky.

Literatura

Filipec, J., Čermák, F. Česká lexikologie. Praha. 1985. Čechová, M. Čeština řeč a jazyk. Praha SPN 2011. Römer, Christine/Matzke, Brigitte. Der deutsche Wortschatz. Tübingen, 2010. Schippan, Thea. Lexikologie der deutschen Gegenwartssprache. Tübingen, 1993. Skirl, Helge/Schwarz-Friesel, Monika. Metapher. Heidelberg, 2007. Koller, Werner. Einführung in die Übersetzungswissenschaft. Stuttgart, 2002. Börner, Wolfgang/Vogel, Klaus. Kontrast und Äquivalenz: Beiträge zu Sprachvergleich und Übersetzung. Tübingen, 1998.

Požadavky

Zápočet: Aktivní účast na seminářích a splnění zadaných úkolůZkouška: Ústní zkouška k tématům přednášky a seminářů

Garant

doc. Mgr. Hana Bergerová, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Hana Bergerová, Ph.D.