Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět (E)Migrační literatura z českých zemí (KGER / 0851)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGER / 0851 - (E)Migrační literatura z českých zemí, Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přehled témat:1. 'Migrační literatura' v Německu, definice a vývoj pojmu, zařazení autorů českého původu do kontextu migrační literatury v německém jazykovém prostředí, kritická reflexe pojmů vlasti (Jiří Gruša: "Heimat und die Hürden", Ota Filip: "O ty můj milý cizojazyčný domove!")2. Situace v Československu po r. 1968: ?normalizace' a její důsledky, česká exilová literatura v německy mluvících zemích.3. Volba německého jazyky jako jazyka literárního (změna literárního jazyka u starší generace - Gruša, Filip, Kohout, vědomá volba u mladší generace - Moníková, Faktor, Konecný, Fusek, Stavarič)4. Změna literárního jazyka a její vliv na tematické a jazykové ztvárněni: Jiří Gruša - motivy ostrova, ztráty vlasti, izolace a rozpolcenosti umělce v básnických sbírkách Der Babylonwald, Wandersteine), Grušas Wacht am Rhein, Drážďanská docentura poetiky 19995.-7. Ztráta vlasti a její literární imaginace jako utopie:I. České dějiny a jejich satirické ztvárnění v románu Café Slavia Oty FilipaII. (De)konstrukce českých mýtů na příkladu románu Die Fassade Libuše MoníkovéIII. Ztracená vlast jako projekce vzpomínek na dětství v románu Georgs Sorgen um die Vergangenheit.. Jana Faktora8. Vliv Franze Kafky a intertextuální vztahy k jeho dílu v románech Schornstein Jana Faktora a Pavane für eine verstorbene Infantin Libuše Moníkové, její eseje Schloß, Aleph, Wunschtorte9. Jazykový experiment: experimentální tvorba Jana Faktora (esej "Fremd im eigenen Land", Faktorovy experimenální texty, vliv konkrétní poezie), experimentálně kreativní literatura pro děti a mládež Michaela Stavariče10. Jaromir Konecny a jeho cesta od slamaře k úspěšnému autorovi krátkých povídek (Slam stories, Aus dem Geschlechtsleben eines Emigranten)11.-12. Hybridní literární postavy na pomezí:I: Oscilace mezi vlastním a cizím v konfrontaci dvou kultur a jazyků v Novemberfäden Katji FusekII: Vytváření 'třetího' prostoru ?mezi' na příkladu románu Terminifera Michaela Stavariče13. Problematika překladů a dvojjazyčných verzí: román Der siebente Lebenslauf Oty Filipa ve dvoujazyčných variantách, rozdíly v recepci v SRN a ČR14. Shrnutí: vzájemnosti a rozdíly v tvorbě jednotlivých autorů a jejich zařazení do "migrační literatury", problémy spojené s překlady a recepcí jejich literární tvorby

Získané způsobilosti

Studující získá schopnost aplikovat teoretické znalosti a metody interkulturního bádání na konkrétní literární texty, jejichž specifikum spočívá v tom, že se jedná o německy psanou literaturu autorů českého původu.

Literatura

Hanus, Ursula Maria. Detsch-tschechische Migrationsliteratur: Jiří Gruša und Libuše Moníková. München, 2008. ISBN 0.Faryar, M. Fenster zur Zeitgeschichte - eine monographische Studie zu Ota Filip und seinem Werk. Berlin, 2004. ISBN 00.Behring, E. u.a. (Hg.). Grundbegriffe und Autoren ostmitteleuropäischer Exilliteraturen 1945-1989. Stuttgart, 2004. ISBN 0.Schmitz, W. Handbuch Migration und Mehrsprachigkeit in der deutschsprachigen Literatur der Gegenwart. Dresden, 2009. ISBN 00.Cornejo, Renata. Heimat im Wort. Zum Sprachwechsel der deutsch schreibenden tschechischen Autorinnen und Autoren nach 1968. Eine Bestandsaufnahme. Wien, 2010. ISBN 0.Broser, Patricia/ Pfeiferová, Dana. Hinter der Fassade: Libuše Moníková. Wien, 2005. ISBN 0.Kliems, Alfrun. Im Stummland: Zum Exilwerk von Libuše Moníková, Jiří Gruša und Ota Filip. Frankfurt am Main, 2002. ISBN 0.

Požadavky

Zápočet: aktivní účast na seminářích na základě četby děl primární literatury, ústní referát.Zkouška: Písemná zkouška prověřuje schopnost studujícího analyzovat a interpretovat literární díla z interkulturního hlediska v širším kulturněhistorickém kontextu na základě četby a studia odborné literatury.

Garant

doc. Mgr. Renata Cornejo, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Renata Cornejo, Ph.D.