Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Textová lingvistika a stylistika textu (KGER / 0854)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGER / 0854 - Textová lingvistika a stylistika textu, Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Textově lingvistické základy - propoziční a komunikační pojetí textu, vybrané definice textu2. Struktura textu, koheze a koherence, obsah, téma, informační jádro textu, funkce versus intence, klasifikace textů3. Přehled vývoje pojetí stylu jako charakteristického znaku textu od antiky po současnost4. Funkční stylistika - charakteristika jednotlivých funkčních stylů5. Druhy textu a jejich typické znaky6.-7. Případové studie I: Vybrané druhy textu z oblasti funkčního stylu odborného8.-9. Případové studie II: Vybrané druhy textu z oblasti funkčního stylu publicistického10. Metody stylistické analýzy textu - přehled11.-12. Stylistická analýza textu: Případové studie k vybraným druhům textů14. Závěrečné shrnutí

Získané způsobilosti

Předmět rozvíjí cit studentů pro volbu správných jazykových prostředků v němčině v závislosti na nejrůznějších komunikačních faktorech, zvoleném druhu textu a intencích mluvčího/pisatele. Studenti se dále naučí analyzovat texty z hlediska stylistického a textově lingvistického.

Literatura

Jiřina Malá. Stilistische Textanalyse: Grundlagen und Methoden. Brno, 2009. Ulla Fix/Hannelore Poethe/Gabriele Yos. Textlinguistik für Einsteiger. Ein Lehr- und Arbeitsbuch. Frankfurt/M., 2003. Klaus Brinker. Linguistische Textanalyse. Berlin, 2001. Barbara Sandig. Textstilistik des Deutschen. Berlin, New York, 2006.

Požadavky

Zápočet: aktivní účast na práci v semináři, splnění zadaných úkolů Zkouška: písemná (stylistická a textově lingvistická analýza vybraného textu, práce bude psána německy)

Garant

doc. Mgr. Hana Bergerová, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Hana Bergerová, Ph.D.