Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Interkulturalita v současné literatuře N (KGER / 0856)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGER / 0856 - Interkulturalita v současné literatuře N, Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přehled témat:1. Novodobé německé dějiny literatury z interkulturní perspektivy: Peter Schlemihl jako prototyp migranta, rakouské literární dějiny z interkulturní perspektivy a švýcarské literární dějiny v německy mluvící části2. Migrace po r. 1945: (e)migrace elity - (e)migrace dělníků - změna literárního jazyka, pojmy Gastarbeiterliteratur, Migrationsliteratur, interkulturelle Literatur ("doppelte Sprachbürgerschaft", "kanak sprak" - Zaimoglu, dialogičnost textu - Amodeo)3. Vznik migrační a interkulturní literatury jako fenoménu moderní literatury: Franco Biondi - Gino Chiellino - Zafer Şenocak (pojem ?bastardizovaného jazyka'), příklady migrační literatury v Německu - Aysel Özakin a kritika eurocentrismu, Rafik Schami a interkulturní světy, Yoko Tawanda4. Pojem vlasti a exilu ("Heimat und die Hürden" von J. Gruša, "Heimat ist das, was gesprochen wird" von H. Müller)5. Autobiografické romány a jejich specifikum literárního ztvárnění interkulturní problematiky6.-7. Tematizace pozice migranta a problému identity v novém kulturním prostředí a jazyce8.-9. Autoři a autorky interkulturní literatury jako zprostředkovatelé mezi kulturami - literární imaginace, (re)konstrukce a dekonstrukce ?ztracené vlasti'10.-11. Hra s jazykem a jazykový experiment jako specifikum interkulturní literatury12. Humor a satira v interkulturní literatuře13. Oceněná literární díla interkulturní literatury a jejich autoři, jejich význam14. Shrnutí

Získané způsobilosti

Studující získá schopnost aplikovat teoretické znalosti a metody interkulturního bádání na konkrétní literární texty současné německojazyčné literatury, přičemž je důraz kladen na jejich analýzu z pohledu nejen interkulturního, ale i teorie transkulturality a hybridity.

Literatura

Mecklenburg, N. Das Mädchen aus der Fremde. Germanistik als interkulturelle Literaturwissenschaft. München, 2008. ISBN 0000.Schmitz, W. Handbuch Migration und Mehrsprachigkeit in der deutschsprachigen Literatur der Gegenwart. Dresden, 2009. ISBN 00.Amodeo, I. Interkulturelle Gegenwartsliteratur in Deutschland. Portraits und Positionen. Sulzbach, Taunus, 2009. ISBN 00.Chiellino, C. Interkulturelle Literatur in Deutschland. Ein Handbuch. Stuttgart, Weimar, 2007. ISBN 00.Literatur und Migration. München, 2006. ISBN 00.Rösch, H. Migrationsliteratur im interkulturellen Kontext. Frankfurt am Main, 1992. ISBN 00.Schenk, K. / Todorow, A. / Tvrdík, M. Migrationsliteratur. Schreibweisen einer interkulturellen Moderne. Tübingen, Basel, 2004. ISBN 00.Amodeo, I. Zu Hause. Topographien einer grenzüberschreitenden Literatur in der Welt. Sulzbach, Taunus, 2010. ISBN 00.

Požadavky

Zápočet: aktivní účast na seminářích na základě četby děl primární literatury, ústní referát, popř. písemná seminární práce.

Garant

doc. Mgr. Renata Cornejo, Ph.D.