Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Grafické zpracování odborných materiálů (KGER / 0875)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGER / 0875 - Grafické zpracování odborných materiálů, Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah čtyřhodinových bloků:1. Seznámení s předmětem, jeho náplní a organizací.PÍSMO A SAZBA. Písmo ? základní stavební prvek většiny tištěných a digitálních informací. Typografické pojmy a zásady.2. PLOCHA. Formáty, kompozice (optický střed, zlatý řez, dělení na třetiny) a strukturování plochy (pevná a volná struktura). ZÁKLADNÍ POJMY A ZÁSADY PŘI TVORBĚ PUBLIKACÍ. Zrcadlo a další prvky dvoustrany, hlavní části publikace.3. BARVA. Detailnější rozbor barevných prostorů RGB a CMYK a jejich použití, barevný gamut.. Použití barevných prostorů. Využití barvy v grafickém designu. OBRAZ. Fotografie, fotomontáž, kresba (ilustrace), symboly, písmo jako obraz, koláž, schemata, nákresy, grafy, animace, video. Vztah písma a obrazu.4. SYNTÉZA složek prezentace: písmo, barvy, obrázky, fotky, grafy, schémata, nákresy, oživující prvky. Některé zásady tvorby prezentací. Proces vzniku. Uspořádání obsahu podle různých kritérií.5. PREZENTACE (ELEKTRONICKÁ I TIŠTĚNÁ). Druhy prezentace, prezentační programy, prezentace v HTML (internet, CD), prezentace v PDF, plakát.6. PŘÍPRAVA A ZPRACOVÁNÍ VSTUPNÍCH A VÝSTUPNÍCH DAT GRAFICKÝCH PRACÍ.

Získané způsobilosti

Vytvořit prezentaci či seminární nebo diplomovou práci (tiskovou, elektronickou) s dodržením typografických pravidel a ostatních zásad probíraných v daném předmětu během semestru. Měl by dokázat vytvořit výstupní data pro digitální i ofsetový tisk. Studenti by měli též zvládnout základní práci s formátem PDF.

Literatura

Lakshmi Bhaskaranová. Eseje o typografii. 2007. Timothy Samara. Grafický design. 2008. Martin Pecina. Knihy a typografie. 2011. Miloš Sedláček a kol. Nová média pro odborné pracovníky. František Štorm. Revolver revue. www.font.czwww.pismolijna.czwww.typo.czwww.unie-grafickeho-designu.cz

Požadavky

Řešení konkrétní úlohy bude vycházet z praktických potřeb studentů nebo témata budou zadána pouze pro potřeby předmětu. Výstupem by měl být plakát jako vědecké sdělení a krátká prezentace v PDF. V páci by měly být dodrženy zásady probírané v úvodních částech předmětu.

Garant

Mgr. Eva Krovová