Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět "Heimat" a Herta Müller (KGER / 0910)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGER / 0910 - "Heimat" a Herta Müller, Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Herta Müller ve svém díle popisuje "krajiny bez vlasti", jak zaznělo ve zdůvodnění komise pro udělení Nobelovy ceny za literaturu 2009. Pro exilové autory se stává vlast jejich nejintimnějším nepřítelem (H. Müller). V semináři budou blíže analyzovány pojmy "Heimat" a "Heimatlosigkeit" z těchto úhlů pohledu:1. Pojem "vlast": definice a proměny konceptu.2. Prostor a vlast v kontextu teorie Spatial Turn a Emotional Turn.3. Prostorové konfigurace a vlast v díle Herty Müller.4. Tranzitní prostor a ztráta vlasti v díle Herty Müller.5. Vnímání v díle Herty Müller: od "studeného" pohledu k pohledu "slepému".

Získané způsobilosti

Studující je obeznámen s literárním ztvárněním problematiky vlasti v prozaickém díle Herty Müller a umí je interpretovat s ohledem na poetologickou koncepci autorky.

Požadavky

Aktivní účast na semináři, znalost zadané literatury, písemná seminární práce popř. ústní referát

Garant

doc. Mgr. Renata Cornejo, Ph.D.