Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lexikologie II (KGER / 2LEX2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGER / 2LEX2 - Lexikologie II, Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Změny v německé slovní zásobě I - neologismy, archaismy/historismy.2. Změny v německé slovní zásobě II - přejímání cizího lexika.3. Změny v německé slovní zásobě III - proměny sémantické složky.4. Tvoření slov I - úvod a základní terminologie.5. Tvoření slov II - slovotvorné prostředky a jejich klasifikace.6. Tvoření slov III - vybrané metody, typy a modely tvoření slov.7. Tvoření slov IV - způsoby slovotvorby (kompozice a derivace).8. Tvoření slov IV - způsoby slovotvorby (konverze a slova zkratková, tzv. Rückbildung).9. Tvoření slov V - slovotvorné tendence v němčině a v češtině.10. Úvod do frazeologie I - předmět zkoumání disciplíny, základní znaky frazeologismů.11. Úvod do frazeologie II - nástin klasifikace frazeologismů.

Získané způsobilosti

Studující" ovládá a umí užívat základní terminologii oboru," zná základní vývojové tendence německého lexika," umí rozlišovat slovotvorné prostředky, jakož i produktivní typy, modely a způsoby slovotvorby," se orientuje v základní klasifikaci frazeologismů.

Literatura

Duden. Grammatik der deutschen Gegenwartssprache (Der Duden in 10 Bänden, Bd. 4), Mannheim. 1995. Schippan, Thea. Lexikologie der deutschen Gegenwartssprache. Tübingen, 1993. Römer, Christine/Matzke, Brigitte. Lexikologie des Deutschen. Eine Einführung. Tübingen, 2003. Burger, Harald. Phraseologie: eine Einführung am Beispiel des Deutschen. Berlin, 2007. Fleischer W., Barz I. Wortbildung der deutschen Gegenwartssprache.

Požadavky

Zápočet: Aktivní účast na prezenční části výuky, splnění všech zadaných úkolů, zápočtový test.Zkouška: Při zkoušce, která v sobě zahrnuje vyučovací obsahy kurzů "Lexikologie I" a "Lexikologie II", má studující prokázat jednak teoretické znalosti, jednak schopnost aplikovat znalosti získané v kurzu při analýze konkrétních jazykových příkladů. Zkouška probíhá v německém jazyce.

Garant

doc. Mgr. Hana Bergerová, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Hana Bergerová, Ph.D.Mgr. Marek Schmidt