Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Česko-německé vztahy ve výtvarném umění (KGER / CNVU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGER / CNVU - Česko-německé vztahy ve výtvarném umění, Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Česká předrománská a románská architektura a její vztah k architektuře německé2. Raná, vrcholná a pozdní gotika v architektuře3. Gotická malba a plastika na pražském dvoře Karla IV. a Václava IV.4. Renesanční malířství a architektura v česko-německém kontextu5. Barokní architektura katolických a protestantských zemí6. Barokní plastika a malířství7. Německé romantické malířství8. Symbolismus a secese9. Expresionismus v malířství a filmové tvorbě10. Historismus a moderna v architektuře11. Současné výtvarné umění:12. Aktuální otázky česko-německé spolupráce v oblasti umění a kultury13. Exkurze do Litoměřic (Severočeské galerie výtvarného umění a do Galerie a muzea litoměřické diecéze) nebo do Drážďan (Albertinum).

Získané způsobilosti

Studující- umí se orientovat v jednotlivých etapách a směrech výtvarného umění v daném kulturním a historickém kontextu- dokáže kriticky posuzovat a interpretovat umělecká díla- umí kriticky pracovat s odbornou literaturou v českém a německém jazyce, přičemž si v rámci kurzu osvojil/a odbornou slovní zásobu z oblasti umění, kultury a historie

Literatura

kol. autorů. Dějiny českého výtvarného umění. Praha, 2007. ISBN 80-200-1488-8.BAHLCKE, Jo. (Hg.). Handbuch der historischen Stätten Böhmen und Mähren. Stuttgart, 1998. ISBN 3520329018.MAREK, Michaela. Kunst und Identitätspolitik. Architektur und Bildkünste im Prozess der tschechischen Nationsbildung. Wien, 2004.

Požadavky

Udělení zápočtu za- aktivní účast v seminářích a na exkurzi - písemné vypracování recenze k individuální návštěvě jedné výstavy

Garant

Mgr. Jarmila Jehličková