Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Evropské kulturní dějiny II (KGER / EKD2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGER / EKD2 - Evropské kulturní dějiny II, Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Evropská kultura středověku, vzdělanost2. Evropa a Germáni, předrománské a románské umění3. Gotika a dvorská kultura4. Renesance - nový náhled na svět, humanismus a reformace5. Baroko - kultura v období absolutismu6. Osvícenství, francouzská revoluce a soudobé umělecké směry (klasicismus, empír)7. Národní kultury, nacionalismus a soudobé umělecké směry (biedermaier, romantismus)8. Evropská perspektiva romantismu9. Komunikace a média v evropské kulturní historii - typy médií, jejich dějiny10. Dějiny knihy11. Příroda a kultura12. Technika a kultura13. Občanská společnost, demokracie, masy14. Evropská kulturní politika dnes

Získané způsobilosti

Studující ovládá základními pojmy a má základní přehled o vývoji evropské kultury a umění, orientuje se v kulturněhistorickém vývoji Evropy, umí interpretovat obraz a text a je schopen kritické práce s německo-jazyčnou sekundární literaturou.

Literatura

Funke, Fritz. Buchkunde. Die historische Entwicklung des Buches von der Keilschrift bis zur Gegenwart. Wiesbaden, 2006. Jakobi-Mirwald, Christine. Das mittelalterliche Buch. Funktion und Ausstattung. Stuttgart, 2004. Pijoan, J. Dějiny umění. 12 dílů. Odeon, Praha 1977 -. 2002. Landwehr, Achim/Stefanie, Stockhorst:. Einführung in die Europäische Kulturgeschichte. Vietta, Silvio. Europäische Kulturgeschichte. Eine Einführung. 2007. Pott, Hans-Georg. Kurze Geschichte der europäischen Kultur. 2005.

Požadavky

Studující se aktivně účastní semináře a plní průběžně zadávané úlohy. Podmínkou pro udělení zápočtu je vypracování seminární práce na vybrané téma v rozsahu cca 5 stran.

Garant

Mgr. Jan Kvapil, Ph.D.