Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Interkulturní germanistika (KGER / IKG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGER / IKG - Interkulturní germanistika, Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Předmět Interkulturní germanistika, jeho definice, vývoj a členění.2. Kultura a kulturní typologie.3. (Etnické) stereotypy.4. Kulturní xenologie.5. Kulturní komparatistika.6.-10. Vybrané rámcové pojmy interkulturní germanistiky a jejich příklady v česko-německém/rakouském/švýcarském diskurzu: Např. empatie, tolerance, zdvořilost, kritika, tabu.11. Interkulturní komunikace13. Interkulturní lingvistika a interkulturní literatura14. Shrnutí.Prezenční studium bude mít k dispozici 13 dvouhodinových lekcí, z nichž v každé jeden studující přednese referát na předem určené téma, k němuž ostatní studující doma přečtou úryvky. Kombinované studium bude koncipováno v souladu s níže zmíněnou oporou ke kurzu Interkulturní germanistika do čtyř bloků. Na začátku semestru budou studujícím poskytnuty primární a sekundární texty, se kterými se bude v kurzu pracovat, a sice částečně ve formě readeru a částečně prostřednictvím platformy moodle. Také v distančním studiu bude každý studující mít za úkol přednést referát, po němž proběhne diskuse. Pracovat se mimoto bude s ukázkami z filmů.Studijní opora:HRDLIČKOVÁ, J. (2014): Metodická příručka ke kurzu Interkulturní germanistika. Ústí nad Labem: UJEP.

Získané způsobilosti

Studující- umí definovat pojem interkulturní germanistika, charakterizovat jeho specifika, historii a systematiku,- umí objasnit termín kultura a nastínit kulturní typologii,- umí prezentovat vybrané umělecké dílo (literární či filmové) s přihlédnutím ke xenologické problematice a interkulturním aspektům,- orientuje se v základních kulturněhistorických a politických milnících německojazyčných kultur.

Literatura

WIERLACHER, Alois/BOGNER, Andrea. Handbuch interkulturelle Germanistik. Stuttgart/Weimar, 2003. ISBN 3-476-01955-1.HOFMANN, Michael. Interkulturelle Literaturwissenschaft. Eine Einführung. Paderborn, 2006. ISBN 978-3-8252-2839-2.NAZARKIEWICZ, Kirsten. Keine Angst vor Stereotypen! Hilfestellungen zum Umgang mit ethnischen Stereotypisierungen in interkulturellen Trainings. 2002. DRESCHER, Martina/HAUSENDORF, Heiko. Stereotype in der Argumentation. Erscheinungsformen und Gefahren der pädagogisch hervorgelockten Stereotypenkommunikation. 1999. WIERLACHER, Alois. Was ist Toleranz? Zur Rehabilitation eines umstrittenen Begriffs. 1994. WIERLACHER, Alois. Deutsch als Fremdsprache (Interkulturelle Germanistik). Grundzüge eines neuen Studiengangs an der Universität Bayreuth. Bayreuth, 1988. GRIMM, Gunter E./BREYMAYER, Ursula/ERHART, Walter (Hg.). ?Ein Gefühl von freierem Leben?. Deutsche Dichter in Italien. Stuttgart, 1990. BERTAUX, Pierre. ?Germanistik? und ?germanisme?. Bayreuth, 1988.

Požadavky

Udělení zápočtu za - aktivní účast na seminářích - vypracování a přednesení referátu na zadané téma

Garant

Mgr. Jana Hrdličková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jana Hrdličková, Ph.D.Mgr. Monika Růžičková