Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Česko-německé vztahy ve výtvarném umění (KGER / KCNVU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGER / KCNVU - Česko-německé vztahy ve výtvarném umění, Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Česká předrománská a románská architektura a její vztah k architektuře německé2. Raná, vrcholná a pozdní gotika v architektuře3. Gotická malba a plastika na pražském dvoře Karla IV. a Václava IV.4. Renesanční malířství a architektura v česko-německém kontextu5. Barokní architektura katolických a protestantských zemí6. Barokní plastika a malířství7. Německé romantické malířství8. Symbolismus a secese9. Expresionismus v malířství a filmové tvorbě10. Historismus a moderna v architektuře11. Současné výtvarné umění:12. Aktuální otázky česko-německé spolupráce v oblasti umění a kultury13. Exkurze do Litoměřic (Severočeské galerie výtvarného umění a do Galerie a muzea litoměřické diecéze) nebo do Drážďan (Albertinum).V prezenční části studia budou studujícím zprostředkována teoretická východiska, poskytující přehled vývoje výtvarného umění od doby předrománské po současnost, dále pak budou zadány konkrétní dílčí úkoly k návštěvě výstav i ke způsobu recepce uměleckých děl. V distanční části, jež bude probíhat pod odborným vedením vyučující formou vzájemné komunikace se studujícími prostřednictvím výukové platformy moodle, budou studujícím poskytnuty potřebné studijní materiály, budou průběžně aktualizovány pokyny pro samostatnou práci a úkoly a budou diskutovány výsledky konkrétních úkolů, dále pak budou v plénu studijní skupiny tematizovány aktuální výstavy v ČR i sousedním Sasku a jejich návštěvnost z řad studujících.Studijní opora: JEHLIČKOVÁ, J. (2014): Česko-německé vztahy ve výtvarném umění. Ústí nad Labem: UJEP.

Získané způsobilosti

Studující- umí se orientovat v jednotlivých etapách a směrech výtvarného umění v daném kulturním a historickém kontextu- dokáže kriticky posuzovat a interpretovat umělecká díla- umí kriticky pracovat s odbornou literaturou v českém a německém jazyce, přičemž si v rámci kurzu osvojil/a odbornou slovní zásobu z oblasti umění, kultury a historie

Literatura

kol. autorů. Dějiny českého výtvarného umění. Praha, 2007. ISBN 80-200-1488-8.BAHLCKE, Jo. (Hg.). Handbuch der historischen Stätten Böhmen und Mähren. Stuttgart, 1998. ISBN 3520329018.MAREK, Michaela. Kunst und Identitätspolitik. Architektur und Bildkünste im Prozess der tschechischen Nationsbildung. Wien, 2004.

Požadavky

Udělení zápočtu za- aktivní účast v seminářích a na exkurzi - písemné vypracování recenze k individuální návštěvě jedné výstavy

Garant

Mgr. Jarmila Jehličková