Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Interkulturní germanistika (KGER / KIKG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGER / KIKG - Interkulturní germanistika, Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Předmět Interkulturní germanistika, jeho definice, vývoj a členění.2. Kultura a kulturní typologie.3. (Etnické) stereotypy.4. Kulturní xenologie.5. Kulturní komparatistika.6.-10. Vybrané rámcové pojmy interkulturní germanistiky a jejich příklady v česko-německém/rakouském/švýcarském diskurzu: Např. empatie, tolerance, zdvořilost, kritika, tabu.11. Interkulturní komunikace13. Interkulturní lingvistika a interkulturní literatura14. Shrnutí.Prezenční studium bude mít k dispozici 13 dvouhodinových lekcí, z nichž v každé jeden studující přednese referát na předem určené téma, k němuž ostatní studující doma přečtou úryvky. Kombinované studium bude koncipováno v souladu s níže zmíněnou oporou ke kurzu Interkulturní germanistika do čtyř bloků. Na začátku semestru budou studujícím poskytnuty primární a sekundární texty, se kterými se bude v kurzu pracovat, a sice částečně ve formě readeru a částečně prostřednictvím platformy moodle. Také v distančním studiu bude každý studující mít za úkol přednést referát, po němž proběhne diskuse. Pracovat se mimoto bude s ukázkami z filmů.Studijní opora:HRDLIČKOVÁ, J. (2014): Metodická příručka ke kurzu Interkulturní germanistika. Ústí nad Labem: UJEP.

Získané způsobilosti

Studující- umí definovat pojem interkulturní germanistika, charakterizovat jeho specifika, historii a systematiku,- umí objasnit termín kultura a nastínit kulturní typologii,- umí prezentovat vybrané umělecké dílo (literární či filmové) s přihlédnutím ke xenologické problematice a interkulturním aspektům,- orientuje se v základních kulturněhistorických a politických milnících německojazyčných kultur.

Požadavky

Udělení zápočtu za - aktivní účast na seminářích - vypracování a přednesení referátu na zadané téma

Garant

Mgr. Jana Hrdličková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jana Hrdličková, Ph.D.Mgr. Monika Růžičková