Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny literatury NJO I (KGER / KLIT1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGER / KLIT1 - Dějiny literatury NJO I, Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Osvícenství I: filozofická a společenská východiska, literární teorie a drama (Gottsched)2. Osvícenství II: Lessing3. Osvícenství III: bajky (Gellert a Lessing) lyrika (Klopstock)4. Sturm und Drang I: teoretická východiska; epika (román)5. Sturm und Drang II: drama (Bürgerliches Trauerspiel)6. Klasika I: základní literárněvědné a filozofické pojmy; poezie7. Klasika II: epika (Wieland a Goethe); vývojový román8. Klasika III: Schiller a Goethe9. Mezi klasikou a romantismem: lyrika (Hölderlin); epika a drama (Kleist)10. Romantismus I: Jena; teorie raného romantismu11. Romantismus II: Heidelberg; lidová a umělá tvorba12. Romantismus III: E.T.A.Hoffmann13. Literární biedermeier jako mezidobí mezi klasikou/romantikou a realismem14. Předbřeznové období: Heinrich Heine a politická lyrika; dramaV prezenční části studia budou studující seznámeni s vývojovými tendencemi německy psané literatury vzniklé od doby osvícenství do poloviny 18. století a budou jim též zprostředkována východiska pro analýzu a interpretaci děl primární literatury. V distanční části probíhající pod odborným vedením vyučujícího prostřednictvím výukové platformy moodle budou studujícím poskytnuty potřebné studijní materiály a zadány dílčí úkoly k analýze a interpretaci literárních děl, jejichž plnění bude průběžně kontrolováno.Základní a doporučená studijní literatura je uvedena ve výukové platformě moodle.

Získané způsobilosti

Studující - orientuje se v jednotlivých vývojových etapách literatury od doby osvícenství do poloviny 19. století- je schopen/schopna tyto charakterizovat a vymezit jejich specifika- zná jejich hlavní představitele a díla - dovede samostatně analyzovat a interpretovat literární dílo vzhledem k jeho historickému, kulturněhistorickému a literárnímu kontextu

Literatura

BAHR, Ehrhard. Dějiny německé literatury II. Praha, 2005. ISBN 8024610485.MARTINI, Fritz. Deutsche Literaturgeschichte. Von den Anfängen bis zur Gegenwart. Stuttgart, 1991. ISBN -.ŽMEGAČ, Viktor. Geschichte der deutschen Literatur vom 18.Jahrhundert bis zur Gegenwart, Bd. 1. Weinheim, 1979. ISBN 978-3-407-32 118-.Werner Röcke u.a. HANSERS Sozialgeschichte der deutschen Literatur vom 16. Jh. bis zur Gegenwart. München/Wien, 1980. ISBN 3446127755.KINDLERS Neues Literaturlexikon in 21 Bänden. München, 1996. ISBN 3898362140.

Požadavky

Udělení zápočtu za " četbu děl primární literatury " aktivní účast na seminářích, spočívající v diskuzi k analýze a interpretaci děl

Garant

doc. Mgr. Renata Cornejo, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Renata Cornejo, Ph.D.Mgr. Jana Hrdličková, Ph.D.Mgr. Jan Kvapil, Ph.D.