Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do jazykovědy (KGER / KUJA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGER / KUJA - Úvod do jazykovědy, Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Lingvistika, germanistika a germanistická lingvistika jakožto vědní obory. Praktické problémy, z nichž lingvistika vychází.2. Definice jazyka.3. Jazyk ve smyslu langage a langue, promluva (parole).4. Mluvní akt. Paraverbální a neverbální složky komunikace.5. Jazyk jakožto systém znaků.6. Hlavní obory lingvistiky.7. Vztah jazyka a písma. Ortografie a ortografická norma.8. Jazykový vývoj člověka. Vztah jazyka a myšlení. Psycholingvistika a didaktika jazyků.9. Stručný přehled jazyků na Zemi, jejich klasifikace.10. Společné znaky jazyků a jejich odlišnosti, typologie jazyků.11. Germánské jazyky, němčina jakožto indoevropský a germánský jazyk.12. Němčina a její variety. Sociolingvistika.13. Studium jazykového úzu - jazyk a jeho uživatelé, pragmalingvistika.Na jednu hodinu prezenčního studia je počítáno se dvěma hodinami samostatné práce věnované samostudiu opory a doporučené odborné literatury. Pokyny a podklady potřebné pro samostudium budou poskytovány prostřednictvím výukové platformy moodle, která bude využívána též pro komunikaci se studujícími. V prezenční části budou diskutována jednotlivá témata, analyzovány texty zadané k samostudiu a kontrolovány zadané úkoly.Studijní opora:PAVLÍČKOVÁ, H. (2007): Úvod do germanistické lingvistiky. Metodický průvodce k učebnici: Harro Gross, Einführung in die germanistische Linguistik. Ústí nad Labem: UJEP.

Získané způsobilosti

Studující umí používat odbornou terminologii z oblasti lingvistiky, za použití odborné terminologie dokáže popsat základní rysy německého jazyka, jeho variety a specifika jeho vývoje, umí charakterizovat lingvistiku, germanistickou lingvistiku a její jednotlivé disciplíny a orientuje se v základní odborné literatuře.

Literatura

Gross, H. Einführung in die germanistische Linguistik. München, 1998. König, W. DTV-Atlas Deutsche Sprache. München, 2011. Čermák, F. Jazyk a jazykověda. Praha, 2001. Bussmann, H. Lexikon der Sprachwissenschaft. Stuttgart, 2008. Černý, J. Malé dějiny lingvistiky. Praha, 2005. Linke, A./ Nussbaumer, M./ Portmann, P.R. Studienbuch Linguistik. Tübingen, 2004. Šimečková, A. Úvod do studia jazykovědné germanistiky. Praha, 2004.

Požadavky

Podmínkou pro udělení zápočtu je aktivní účast v seminářích, splnění všech zadaných úkolů a absolvování zápočtového testu (je nutno získat 70% z celkového počtu bodů). Předpokladem pro přistoupení ke zkoušce je získání zápočtu. Zkouška je ústní a trvá cca 20 minut. (Zkoušený losuje z předem zadaných okruhů a dále dostává doplňující otázky.)

Garant

Mgr. Tereza Hrabcová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Tereza Hrabcová, Ph.D.