Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vývoj jazyka (KGER / KVJAZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGER / KVJAZ - Vývoj jazyka, Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základy vývoje jazyka, stěžejní pojmy2. Teorie o obecném vývoji jazyka - teorie jazykových změn3. Jazykové zákony a přejímání coby faktory ve vývoji jazyka4. Původ němčiny: indoevropština a germánština5. Vývojové stupně němčiny I: stará horní němčina6. Vývojové stupně němčiny II: střední horní němčina7. Vývojové stupně němčiny III: raná nová horní němčina8. Vývojové stupně němčiny IV: nová horní němčina 17.-20. století9. Jazykové a kulturní vlivy a jazykový kontakt se zřetelem k němčině10. Modely vývoje jazyka jakožto vysvětlení fenoménů současného jazyka11. Regionální specifika vývoje německého jazyka: Rakousko, Švýcarsko12. Jazykové ostrůvky ve střední a východní Evropě, němčina jako jazyk minorit13. Německo-slovanský jazykový kontakt I: vlivy slovanských jazyků na němčinu14. Německo-slovanský jazykový kontakt II: vlivy němčiny na češtinuNa jednu hodinu prezenčního studia je počítáno se dvěma hodinami samostatné práce formou studia zadané odborné literatury a písemného vypracování stanovených úkolů dle opory vypracované pro tento kurs. Jejich plnění, tj. výsledky samostatné práce jsou vyučujícím průběžně kontrolovány pomocí výukové platformy moodle a formou osobních konzultací. V rámci prezenční fáze je výuka zaměřena na ústní prezentaci výsledku samostudia a analýzu vybraných jazykových fenoménů ve skupině pod vedením vyučujícího.Studijní opora:SCHUPPENER, G. (2013): Handreichung Sprachgeschichte. Ústí nad Labem: FF UJEP.

Získané způsobilosti

Díky kurzu získají studující fundované znalosti o vývoji německého jazyka a jevech hláskových změn, o proměnách psané podoby jazyka a o změnách morfologických, syntaktických, lexikálních, sémantických a pragmatických. Po absolvování kurzu mají být studující schopni popsat, určit a zařadit diachronní (a od nich odvozené synchronní) variety a změny paradigmat a též rozpoznat a zařadit formy a vlivy (německo-českého) jazykového kontaktu.

Požadavky

Zápočet: aktivní účast na práci v semináři, splnění zadaných úkolůZkouška: písemná

Garant

prof. Dr. Georg Schuppener, Dr.

Vyučující

Mgr. Tereza Hrabcová, Ph.D.prof. Dr. Georg Schuppener, Dr.