Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vývojové tendence v součas. něm. jazyce (KGER / KVTNJ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGER / KVTNJ - Vývojové tendence v součas. něm. jazyce, Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Aktuální tendence ve vývoji lexika I (neologismy 90. let 20. st. a 1. desetiletí 21. st.)2.-3. Aktuální tendence ve vývoji lexika II (role přejatého lexika v současné němčině, aspekty diskuze o roli anglicizmů v současné němčině, vliv angloamerického úzu na významový posun některých slov)4.-5. Aktuální tendence v používání vybraných gramatických jevů I (vliv angloamerického úzu na morfologii němčiny a na používání vybraných syntaktických konstrukcí)6. Aktuální tendence v používání vybraných gramatických jevů II (vliv mluveného jazyka na spisovnou němčinu)7.-8. Genderová problematika v jazyce, k vlivu feministické lingvistiky na jazykový úzus9.-11. Ústav pro jazyk německý v Mannheimu: seznámení s jeho webovými stránkami, vybranými projekty (např. GRAMMIS, elexiko, E-VALBU, Lexikalische Innovationen, Usuelle Wortverbindungen, SprichWort) a časopisem Sprachreport12.-13. Společnost pro německý jazyk/Gesellschaft für deutsche Sprache: její cíle, mezinárodní aktivity (se zvláštním zřetelem na ČR) a časopis Der Sprachdienst14. Závěrečné shrnutíNa jednu hodinu prezenčního studia je počítáno se dvěma hodinami samostatné práce formou studia zadané odborné literatury a písemného vypracování stanovených úkolů dle opory vypracované pro tento kurs. Jejich plnění, tj. výsledky samostatné práce jsou vyučujícím průběžně kontrolovány pomocí výukové platformy moodle a formou osobních konzultací. V rámci prezenční fáze je výuka zaměřena na ústní prezentaci výsledku samostudia a diskuzi vybraných problémů ve skupině pod vedením vyučujícího.Studijní opora:BERGEROVÁ, H. (2013): Vývojové tendence v současné němčině (Metodická příručka). Ústí nad Labem: UJEP.

Získané způsobilosti

Student získá přehled o vývojových tendencích v současné německé gramatice a lexice a o významných institucích, které se věnují výzkumu současné němčiny a usilují o propagaci němčiny ve světě.

Požadavky

Zápočet: Aktivní účast na seminářích, splnění všech zadaných úkolůZkouška: ústní

Garant

doc. Mgr. Hana Bergerová, Ph.D.