Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Literatura pro děti a mládež (KGER / LPDM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGER / LPDM - Literatura pro děti a mládež, Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Významový obsah pojmu literatury pro děti a mládež, její estetická specifika a funkce2. Žánrová specifika, význam lyriky3. Pohádky a pověsti, literární období romantiky4. Obrázkové knihy, jejich specifika a funkce; vývoj v 1. polovině 19. století5. Dívčí romány a dobrodružná literatura v 2. polovině 19. století.6. Německá literatura pro děti a mládež v 1. pol. 20. století; význam Ericha Kästnera; vývoj za 2. světové války7. Poválečný vývoj v BRD a bývalé NDR8. Fantastická literatura, její funkce a přínos; významní představitelé9. Realistická literatura pro děti a mládež v 60. a 70. letech 20. století.10. Tematická rozmanitosti v 80. letech 20. století.11. Nové dívčí romány se zaměřením na aktuální potřeby a zájmy čtenářstva12. Literatura po roce 1989, problematika identity dětského a mladistvého hrdiny13. Literatura k tematice česko-německých, popř. česko-rakouských vztahů

Získané způsobilosti

Studující - umí definovat pojem literatura pro děti a mládež, charakterizovat specifika, typické žánry a literární formy- umí popsat vývoj německy psané literatury pro děti a mládež a přiřadit stěžejní díla k jednotlivým literárním obdobím- orientuje se v základní primární a sekundární literatuře dané disciplíny,- umí k danému tématu zvolit vhodný literární text a posoudit jeho vhodnost vzhledem k věku, zájmu a jazykovým dovednostem cílové skupiny.

Literatura

Schlott, J. Der kalte Mai. Frankfurt am Main, 1995. Holub, J. Der Rote Nepomuk. Weinheim, 2005. Nöstlinger, Ch. Die feuerrote Friderike. München, 2009. von der Grün. Die Vorstadtkrokodile. München, 2006. Kästner, E. Emil und die Detektive. Berlin, 2010. Boie, K. Erwachasene reden. Marco hat was getan. München, 1995. Preußler, O. Kraba. München, 2008. Busch, W. Max und Moritz. Köln am Rhein, 2007. Ende, M. Momo. Hamburg, 2010. Hoffmann, H. Struwwelpeter. Bindlach, 1986. F., Christiane. Wir Kinder vom Bahnhof Zoo. Hamburg, 2009.

Požadavky

Udělení zápočtu za - domácí samostatnou přípravu studujících, čtení primárních textů- prokázání schopnosti tyto texty analyzovat a interpretovat s ohledem na zprostředkované znalosti o vývoji a tendencích dané literatury

Garant

Mgr. Jarmila Jehličková