Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Čsl. dějiny 1918 - současnost II -Bc. (KHI / 0013)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / 0013 - Čsl. dějiny 1918 - současnost II -Bc., Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Charakteristika základní literatury2. Kořeny poválečné "třetí republiky" (Mnichov a otázka československé demokracie, zápas o obnovu československé demokracie za druhé světové války v protektorátě a v zahraničí, prosazení koncepce tzv. lidové demokracie)3. Košický vládní program - základ obnovené republiky (návrat do osvobozené republiky přes Moskvu, zahraničně politická orientace, politicko-správní uspořádání nové republiky)4. Řešení národnostní problematiky v osvobozené republice (česko-slovenské vztahy, řešení otázky německé menšiny, problematika ostatních menšin v republice)5. Myšlenka socialismu v československé společnosti (Mnichov a kořeny československé demokracie, politické strany a československá demokracie, představy poválečné spravedlivější "socialistické" společnosti mezi představiteli domácího a zahraničního odboje)6. Stranický systém poválečné Československé republiky (teorie funkcí politických stran ve společnosti, stranický systém do února 1948 a jeho změny po únorových událostech)7. Puč, převrat nebo revoluce - události únor a 19488. Mocensko-politické změny v ČSR po únoru 1948 (Národní fronta, postavení KSČ, státní orgány - parlament, vláda, národní výbory, veřejné mínění)9. Poúnorové změny ve složení řídícího aparátu (podmínky a průběh kádrových změn, charakter a rozsah kádrových změn v jednotlivých ministerstvech, hospodářském aparátu a společenských organizacích)10. Procesy a nezákonnosti v československé společnosti koncem 40. a na počátku 50.let (historické příčiny procesů, procesy proti představitelům nekomunistických politických stran, procesy proti představitelům československé armády, procesy proti představitelům církví)11. Procesy a nezákonnosti v Československu v 50.letech (mezinárodně politické podmínky procesů, hledání nepřátel ve vlastních řadách, úloha sovětských poradců při přípravě a konstrukci procesů, monstrproces a tzv. procesy následné, hra na rehabilitace)12. Pokusy o hospodářské a společenské reformy československé společnosti v letech 1956 - 1967 (narůstání krizových jevů ve společnosti, uskutečňování ekonomických reforem a jejich dopad na společnost, ohlas XX.sjezdu KSSS v Československu, socialistická ústava)13. Československý pokus o reformu socialismu v letech 1967 - 1968 a jeho důsledky (historické zázemí československé reformy, mezinárodní podmínky a souvislosti, československá krize - rok 1967, leden 1968 - počátky a rozvoj reformního hnutí, intervence)14. Počátky normalizace a stagnace československé společnosti po roce 1968 (Pokus o záchranu reformního programu, počátky ostré etapy normalizace, konečná fáze likvidace obrodného procesu, důsledky, místo Pražského jara ve světových a československých dějinách)15. Opozice, moc, společnost 1969 - 1989 (několik poznámek k "dějinám" normalizace)

Získané způsobilosti

Student získá základní představu o tzv. limitované demokracii v letech 1945 - 1948 a uvědomí si důsledky únorových událostí roku 1948. Dokáže začlenit ČSR do sovětského bloku. Pochopí důsledky přenášení sovětských zkušeností do všech oblastí společenského života v ČSR a význam slovního spojení "demokratický centralismus".

Literatura

Československo roku 1968. 1. a 2. díl. Praha, 1993. Kaplan, K. Československo v letech 1945 - 1966. 4 sv. Praha, 1993. Nálevka, V. Kapitoly z dějin studené války I., II. Praha, 1997. Otáhal, M. Opozice, moc, společnost 1969 - 1989. Praha, Ústav pro soudobé dějiny, 1994. Měchýř, J. Slovensko v Československu (Slovensko-české vztahy 1918 - 1991). Praha, 1991. Měchýř, J. Velký převrat či snad revoluce sametová?. Praha, 1999.

Požadavky

Dostatečná docházka a průběžné plnění zadaných úkolů.

Garant

doc. PhDr. Zdeněk Radvanovský, CSc.PhDr. Jaroslav Rokoský, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Zdeněk Radvanovský, CSc.PhDr. Jaroslav Rokoský, Ph.D.PhDr. Jaroslav Rokoský, Ph.D.