Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny výtvarného umění I (KHI / 0028)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / 0028 - Dějiny výtvarného umění I, Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Výuka probíhá formou klasických přednášek členěných tématicky do následujících okruhů (některé okruhy jsou probírány v několika po sobě jdoucích přednáškách):1) Úvodní hodina2) Umění starověku (Mezopotámie, Egypt, Řecko)3) Dědictví starověkého Říma4) Raně křesťanské umění5) Umění karolínské a ottonské6) Velká Morava a předrománské umění v českých zemích7) Románské evropské umění8) Česká románská architektura9) Románská malba a plastika v Čechách

Získané způsobilosti

Student absolvováním kurzu získá přehled o vývoji evropské kultury a umění v uvedeném období. Rozsah osvojených znalostí odpovídá potřebám odborného pracovníka v oblasti kultury a památkové péče a je předpokladem pro další prohlubování vzdělávání v oboru především v magisterském studiu.

Literatura

kolektiv autorů. Dějiny českého výtvarného umění I. )1, 2). Praha, 1984. Dějiny výtvarného umění I (sylabus předmětu). Lassus, J. Raně křesťanské a byzantské umění. Praha, 1971. Románské umění. Architektura-Sochařství-Malířství. Praha, 2006. Merhautová, A.-Třeštík, D. Románské umění v Čechách a na Moravě. 1983. Boardman, J. Řecké umění. Praha, 1975.

Požadavky

Dostatečná docházka a průběžné plnění zadaných úkolů.

Garant

prof. PhDr. Ing. Jan Royt, CSc.

Vyučující

Mgr. Jakub Pátek, Ph.D.prof. PhDr. Ing. Jan Royt, CSc.