Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historický seminář I (KHI / 0059)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / 0059 - Historický seminář I, Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do problematiky dějin osídlení, osvětlenísouvislostí s environmentálními dějinami, historickougeografií, seznámení se se základní literaturou2. Problematika studia přírodního prostředí - práces informacemi fyzické geografie, geologie, pedologie,klimatologie, botaniky, zoologie a ekologie3. Práce s historickými i současnými mapami, GIS,vytváření rekonstrukčních map4. Práce s archeologickými prameny5. Práce s dalšími typy hmotných pramenů (historickéstavby předrománské a románské, vrcholně středověké hrady, tvrze, kostely, relikty zemědělskýchusedlostí6. Možnosti využití toponomastických pramenů(výpověď místních a pomístních jmen)7. Možnosti analýzy patrocinií (zasvěcení kostelů)8. Problematika půdorysů historických sídlišť a organizace jejich plužiny - typologie a možnostichronologie9. Práce s písemnými prameny - přehled edicíke středověkým dějinám českých zemí10. Bližší seznámení s některými edicemi - práces jednoduchým latinským textem (RDP, LC)11. Problematika studia historických komunikací arekonstrukce vývoje historických komunikačních sítí12. Problematika vývoje raně středověké společnostiv českých zemích a problematika vzniku a vývojepozemkové držby církevních institucí a knížecích předáků a družiníků13. Výběr témat seminárních prací studentů14. Závěrečné shrnutí a diskuse

Získané způsobilosti

Na základě získaných znalostí si student zvolí téma seminární práce, kterou se bude zabývat v kurzu Historický seminář II.

Literatura

Jan Klápště. Proměna českých zemí ve středověku. Praha, 2005. Souborná práce neexistuje, literatura k jednolivým okruhům témat v přednáškách.

Požadavky

Dostatečná docházka a průběžné plnění zadaných úkolů.

Garant

doc. PhDr. Kristina Kaiserová, CSc.PhDr. Miloslav Krieger, CSc.doc. PhDr. Václav Ledvinka, CSc.PhDr. Jaroslav Rokoský, Ph.D.doc. PhDr. Tomáš Velímský, CSc.