Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Latina pro historiky I (KHI / 0076)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / 0076 - Latina pro historiky I, Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Osvojení základních znalostí gramatických pravidel latiny, praktických postupů při překladu většinou upravených latinských vět, vybíraných vesměs z charakteristického pramenného historického materiálu. Neznamená to výběrové zaměření na jazykové texty jen jednoho historického období ani podcenění potřeby základní znalosti normativní latinské mluvnice. Pozornost je věnována rovněž osvojení také obecnější latinské slovní zásoby.

Získané způsobilosti

Základní orientace v latinských textech s přiměřenou schopností porozumět na základě jazykového rozboru jejich obsahu a dospět k jejich spolehlivému výkladu.

Literatura

Zachová J. Chrestomatie středověké latinské literatury. Praha, 1983. Zachová J. Latina pro historiky. Praha. Nechutová J. Středověká latina. Brno, 1995. Nechutová J. Texty ke cvičením ze středověké latiny. Brno, 1996. Kamínková E. Výbor středověkých latinských textů. Praha, 1971.

Požadavky

Dostatečná docházka a průběžné plnění zadaných úkolů.

Garant

PhDr. Miloslav Krieger, CSc.

Vyučující

PhDr. Miloslav Krieger, CSc.