Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Numismatika - Bc. (KHI / 0081)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / 0081 - Numismatika - Bc., Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Definice numismatiky, počátky a vývoj numismatiky jako vědecké disciplíny ve světě a u nás.2. Současná numismatika v ČR a okolních zemích (odborná pracoviště a jejich představitelé, numismatická periodika, konference).3. Prameny numismatiky, mincovní nálezy (kategorizace a zpracování, vypovídací hodnota nálezů).4. Mince jako obecný ekvivalent hodnoty, stručná charakteristika antického mincovnictví (Řecko, Řím, keltské ražby).5. Základy středověkého mincovnictví a vznik denárové měny (Byzanc, Franská říše).6. Počátky českého mincovnictví (vlivy okolních zemí, metrologie, ikonografie, funkce mince v dálkovém obchodu).7. Denárová měna v Čechách a na Moravě od cca poloviny 11. do počátku 13. století (mincovní reforma Břetislava I. a její důsledky, regionalizace měny).8. Měnové poměry v Čechách a na Moravě ve 13. století (české brakteáty, české a moravské denáry fenikového typu, moravské brakteáty, vlivy okolních zemí, těžba stříbra, mincovny a jejich organizace).9. Zavedení pražského groše (okolnosti a organizace reformy, centralizace ražby v Kutné Hoře, fungování mincovny, horní právo).10. Grošová měna za Lucemburků (zavedení zlatého florénu, zhoršování jakosti grošů), husitských válek (rozmach drobné mince), Jiřího z Poděbrad (pokus o měnovou reformu) a Jagellonců (závěr grošového období).11. Tolarová měna (mincovnictví hrabat Šliků, měnová soustava a její změny za Habsburků, odraz stavovského povstání a třicetileté války v mincovnictví, kaláda a náprava měnových poměrů).12. Konvenční měna (zavedení kreditních mincí a papírových peněz, změny v mincovní soustavě, technologie ražby, příčiny a důsledky bankrotu roku 1811, vídeňská měna).13. Zavedení rakouské zlatníkové měny (náběh na desetinou soustavu, poměr rakouské měny ke spolkové), vznik bankovních ústavů, zavedení korunové měny (zlatý standard, tezaurace mincí za I. světové války).14. Československá měna za I. a II. republiky (odluka od rakousko-uherské koruny, výtvarná a technická úroveň mincí a bankovek), období Protektorátu Čechy a Morava, československá měna po II. světové válce (bankovky londýnské emise, korunové poukázky, měnová reforma roku 1953), samostatná měna ČR a SR (kolkování bankovek, zajištění ražby nových mincí a tisku bankovek).

Získané způsobilosti

Posluchač získá orientaci v oboru, znalost vývoje numismatiky, terminologie a literatury, dokáže charakterizovat jednotlivé etapy vývoje českého a moravského mincovnictví v kontextu vývoje okolních zemí (Německo, Rakousko, Polsko) a v praxi bude schopen základního určení a popisu numismatického materiálu.

Literatura

Nálevka, V. Kapitoly z dějin studené války I., II. Praha, 1997.

Požadavky

Posluchač zpracuje během semestru referát k zadanému tématu; zápočet se bude skládat s diskuze na domluvené téma (odlišné od referátu) a prověření znalostí základních numismatických pojmů.

Garant

Mgr. Petr Schneider

Vyučující

Mgr. Petr SchneiderMgr. Petr Schneider