Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecné dějiny 1918- současnost I -Bc. (KHI / 0085)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / 0085 - Obecné dějiny 1918- současnost I -Bc., Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do problematiky (charakteristika základní literatury)2. Německá "Mitteleuropa" - představy za války a možnosti po jejím skončení(F. Naumann a jeho spis z r. 1916, charakteristika hlavních kapitol a jejich konfrontace s poválečnou skutečností)3. Revoluce v Rusku v roce 1917 a představy o světové socialistické revoluci(sociálně demokratické hnutí v západní Evropě, sociálně demokratické levice, Rusko na přelomu 19. a 20. století, bolševici a Leninův experiment, představy bolševiků o světové socialistické revoluci a možnosti jejího uskutečnění v meziválečném období)4. Versailleský a washingtonský mírový systém a poválečné uspořádání v Evropě a ve světě(mírové smlouvy s poraženými státy, zájmové sféry vítězných států, otázka práv a ochrany menšin na mírové konferenci, nehomogenní státy v oblasti střední a jihovýchodní Evropy, nemožnost vyřešení rozporů)5. Fašismus(ideové a společenské zdroje fašismu, antistrana, fašismus a Benito Mussolini)6. Nacionální socialismus(antidemokratický nacionalismus, nacionální socialismus a Adolf Hitler)7. Myšlenka "Panevropy" a "Spojených států evropských" v meziválečném období(R. Coudenhove-Kalergi a jeho spis Paneuropa, od teorie k prvním kongresům, myšlenka Panevropy ve Společnosti národů, ústup hnutí po nástupu nacionálního socialismu v Německu, myšlenky Panevropy za druhé světové války a počátky realizace v západní Evropě po roce 1945, postoj československých politiků k hnutí)8. Světová hospodářská krize a pokusy o její řešení (hospodářská krize a její průběh v hlavních světových mocnostech, důsledky hospodářské krize v světě, USA a zásahy státu do ekonomiky - Rooseveltův New Deal)9.Světová hospodářská krize a nástup nacionálního socialismu v Německu (dopady hospodářské krize v Německu, NSDAP a versailleská smlouva, sociální demagogie, krize výmarské republiky, volební úspěchy NSDAP, jmenování A. Hitlera říšským kancléřem)10.Světová hospodářská krize a japonský fašismus na Dálném východě11.Sovětský svaz na přelomu 20. a 30. let(SSSR na přelomu 20. a 30. let, pětiletky a kolektivizace , politické procesy, socialistická ústava)12.Italský fašismus a japonský militarismus(fašistické hnutí v Itálii na přelomu 20. a 30. let, expanze italského fašismu, Japonsko po válce a washingtonské konferenci, Tanakovo memorandum, nástup militarismu a fašismu v Japonsku, japonská expanze v Číně)13.Druhá světová válka - základní periodizační mezníky a problémy

Získané způsobilosti

Student získá základní představu o myšlenkových proudech a ideologiích, které ovládaly evropské státy a svět v meziválečném období. Orientuje se v těchto ideologiích a dokáže uvést jejich společné a rozdílné znaky. Seznámí se s kořeny sjednocujícího evropského hnutí.

Literatura

Ort, V. Dějiny světové politiky, I., 1914 - 1945. Praha, 1992. Nolte, Ernst. Fašismus ve své epoše. Praha, 1999. Moravcová, D.-Bělina, P.-Pečenka,M. Kapitoly z dějin mezinárodních vztahů 1914 - 1941. Praha, 1994. Nálevka, V. Kapitoly z dějin studené války I., II. Praha, 1997. Zwettler, O. Půlstoletí nejnovějších světových dějin. Brno, 1996. Nálevka, V. Světová politika ve 20. století. Praha, 2000.

Požadavky

Dostatečná docházka a průběžné plnění zadaných úkolů.

Garant

doc. PhDr. Zdeněk Radvanovský, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Zdeněk Radvanovský, CSc.PhDr. Jaroslav Rokoský, Ph.D.PhDr. Anna Šerberová, CSc.doc. PhDr. Zdeněk Radvanovský, CSc.PhDr. Jaroslav Rokoský, Ph.D.PhDr. Anna Šerberová, CSc.