Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Paleograficko-diplomatické praktikum (KHI / 0098)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / 0098 - Paleograficko-diplomatické praktikum, Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Exkurze v archivu - seznámení s jednotlivými druhy diplomatického materiálu2) Četba německých textů a jejich interpretace3) Procvičování paleografických znalostí na českých textech psaných německou novogotickou kurzívou4) Procvičování paleografických a jazykových znalostí na německých textech psaných německou novogotickou kurzívou5) Zásady ediční práce6) Zásady regestování písemností7) Procvičování regestování písemností8) Samostatná práce (práce na zadaném projektu)

Získané způsobilosti

Absolventi kurzu si upevní schopnost samostatně číst a interpretovat historické prameny diplomatického typu. Získají základní přehled o písemném materiálu uložených v archivech a o možnostech jeho využití v historické práci. Zdokonalí se v interpretaci textů v německém jazyce.

Literatura

Jaroslav KAŠPAR. Úvod do novověké latinské paleografie se zvláštním zřetelem k českým zemím. Praha, 1987. Ivana EBELOVÁ. Klíč k novověké paleografii. Praha, 2004. Zdeňka Hledíková - Jaroslav Kašpar - Ivana Ebelová. Paleografická čítanka. Praha, 2000. Bohdan KAŇÁK. Paleografická edice opisu učebnice psaní pocházejícího z počátku 16. století z Olomouce. Olomouc, 2008.

Požadavky

Student musí mít dobré znalosti německého jazyka a měl by bezpečně zvládat čtení textů psaných novogotickou německou kurzívou.

Garant

PhDr. Ladislav Dušek, CSc.

Vyučující

PhDr. Ladislav Dušek, CSc.Mgr. Jan Němec