Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Paleografie I - Bc. (KHI / 0100)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / 0100 - Paleografie I - Bc., Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úkoly paleografie; Vývoj oboru a literatura; Psací látky; Vývoj kapitály; Starší a mladší římská kurzíva; Unciála; Národní písma; Karolínská minuskula; Zkratkové systémy; Písma užívaná papežskou a císařskou kanceláří; Gotická minuskula; Gotická kurzíva; Humanistická minuskula; Humanistická kurzíva

Získané způsobilosti

Student získá základní přehled o vývoji písma, zvládne četbu písemností psaných karolínskou, gotickou a humanistickou minuskulou, jakož i soudobých písem kurzívních.

Literatura

Alexander HÚŠČAVA. Dejiny a vývoj nášho písma. Bratislava, 1951. FRANZ STEFFENS. Lateinische Paläographie. Berlín, 1971. Jaroslav KAŠPAR. O paleografické terminologii. Praha, 1990. Gustav FRIEDRICH. Učebná kniha paleografie latinské. Praha, 1898. Ivan HLAVÁČEK - Jaroslav KAŠPAR - Rostislav NOVÝ. Vademecum pomocných věd historických. Praha, 1988.

Požadavky

Dostatečná docházka a průběžné plnění zadaných úkolů.Solidní znalost základů latinského a německého jazyka.Zápočtový test - transliterace gotického textu.

Garant

PaedDr. Petr Rak, Ph.D.doc. PhDr. Ludmila Sulitková, CSc.

Vyučující

Mgr. Jan Němec