Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Specializační přednášky II -SH (KHI / 0122)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / 0122 - Specializační přednášky II -SH, Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Příčiny poškozování a koroze uměleckořem. předmětů z kovů, jejich konzervace.Věžní hodiny - vývoj, principy restaurování (exkurze).Škůdci dřeva a přehled konzervačních metod.Povrchové úpravy plastických děl ze dřeva a problémy jejich konzervace a restaurování.Preventivní péče o sbírkové předměty.Sakrální interiér a jeho problémy - restaurátorská interpretace, respektováním liturgických zásad, problém "galerijního "přístupu.Techniky nástěnné malby, příčiny degradace, metody konzervace a restaurování.Závěsný obraz - techniky, příčiny poškozování, metody konzervace a restaurování.Sgrafito - vývoj názorů na chápání techniky a restaurátorské koncepce.Vitráže - vývoj, technika a současná situace v restaurování (exkurze).Varhany a klávesové hudební nástroje v historickém vývojiVarhany, klávesové hudební nástroje - struktura jejich pam. hodnoty, specifiky údržby a restaurování.Exkurze - průběh restaurátorské akce.

Získané způsobilosti

Základy preventivní péče o sbírkové předměty, základní orientace v problémech příčin poškozování, konzervace a restaurování uměleckých a uměleckořemeslných děl, schopnost formulovat koncept odborného vyjádření k restaurátorskému zásahu.

Literatura

I. KOPECKÁ, M. DVOŘÁK. Nároky na muzejní úložné prostory z hlediska stability různých materiálů. 1995. I. KOPECKÁ a kol. Preventivní péče o historické objekty a sbírky v nich uložené. Praha, 2002. B. SLÁNSKÝ. Technika malby I - II. Praha, 1953. J. BELIS. Výtvarný vývoj varhanních skříní v Čechách. Praha, 1988. Kolektiv. Základy muzejní konzervace. Brno, 1989.

Požadavky

Dostatečná docházka a průběžné plnění zadaných úkolů.

Garant

PhDr. Vít Honys

Vyučující

PhDr. Vít Honys