Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Specializační seminář III - AR (KHI / 0130)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / 0130 - Specializační seminář III - AR, Filozofická fakulta, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Základní pojmy z oblasti archivnictví a spisové služby (archiv, archivnictví respektive archivistika, archivní fond a jeho druhy, archivní sbírka, archivní manipulace, provenience a pertinence, obohacení archivní terminologie ve vztahu k informačním technologiím)- Funkce spisové služby a pravidla jejího chodu v historickém vývoji až do současnosti, vysvětlení základních pojmů - kancelář, spisovna (registratura), kancelářské řády;spisové řády (a plány) a jejich konkrétní ukázky, směrnice pro správu e-dokumentů EU (MoReq); předarchivní péče, vývoj skartačních zásad (účel a pojetí skartace, skartační řízení, vývoj institucionálních fondů a jejich e-evidence- E-dokumenty - jejich charakteristika a možnosti dlouhodobého ukládání (materiály z konference a seminářů "Co po nás zbude", pořádaných za spoluúčasti Národního archivu)- Český program pro evidenci archivních pomůcek PEVA, e- vedení evidence národního archivního dědictví (tzv. karty NAD)- Mezinárodní standardy pro popis archivních fondů , vypracované Mezinárodní archivní radou a možnosti aplikace jejich aplikace v našem prostředí (i se zřetelem k e-dokumentům)- Archivní kongresy a konference a aktuální otázky řešení problematiky dlouhodobého ukládání e-dokumentů; vývoj Národního digitálního archivu- vztah archivů k dalším paměťovým institucím v informační společnosti- Základní pojmy z oblasti archivnictví a spisové služby (archiv, archivnictví respektive archivistika, archivní fond a jeho druhy, archivní sbírka, archivní manipulace, provenience a pertinence, obohacení archivní terminologie ve vztahu k informačním technologiím)- Funkce spisové služby a pravidla jejího chodu v historickém vývoji až do současnosti, vysvětlení základních pojmů - kancelář, spisovna (registratura), kancelářské řády;spisové řády (a plány) a jejich konkrétní ukázky, směrnice pro správu e-dokumentů EU (MoReq); předarchivní péče, vývoj skartačních zásad (účel a pojetí skartace, skartační řízení, vývoj institucionálních fondů a jejich e-evidence- E-dokumenty - jejich charakteristika a možnosti dlouhodobého ukládání (materiály z konference a seminářů "Co po nás zbude", pořádaných za spoluúčasti Národního archivu)- Český program pro evidenci archivních pomůcek PEVA, e- vedení evidence národního archivního dědictví (tzv. karty NAD)- Mezinárodní standardy pro popis archivních fondů , vypracované Mezinárodní archivní radou a možnosti aplikace jejich aplikace v našem prostředí (i se zřetelem k e-dokumentům)- Archivní kongresy a konference a aktuální otázky řešení problematiky dlouhodobého ukládání e-dokumentů; vývoj Národního digitálního archivu- vztah archivů k dalším paměťovým institucím v informační společnosti

Získané způsobilosti

Student získá základní představu o metodologických a metodických problémech oboru archivnictví a zároveň o regulativech týkajících se správy písemností a registratur současných institucí a úřadů jako tvůrců nejen spisového, ale potenciálně také archivního materiálu. Bude tak připraven pro práci nejen v archivu jako paměťové instituci, ale také v orgánech veřejné správy, respektive všude tam, kde se při práci se živými dokumenty jako potenciálními zdroji následného archivního materiálu uplatňuje systém spisové služby, a to jak v práci s klasickými, tak elektroniky utvářenými dokumenty.

Literatura

Ludmila Sulitková. Archivnictví a spisová služba. śtí nad Labem, 2014. Mezinárodní archivní rada. Václav Rameš. Slovník pro historiky a návštěvníky archivů. Praha, 2005. Bohumír Brom. Spisová a archivní služba ve veřejném a soukromém sektoru. Praha, 2014.

Požadavky

Požadavky na studenty: Pravidelná účast na semináři, seminární práce

Garant

doc. PhDr. Ludmila Sulitková, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Ludmila Sulitková, CSc.